Τσιμπήματα το καλοκαίρι

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς µήνες τα τσιµπήµατα των διαφόρων εντόµων στα παιδιά µπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά. Η αντίδραση ενός παιδιού σε ένα τσίµπηµα εξαρτάται από την ευαισθησία που έχει στο δηλητήριο του συγκεκριµένου εντόµου. Ενώ τα περισσότερα παιδιά έχουν µόνο ήπιες αντιδράσεις, εκείνα που είναι αλλεργικά σε ορισµένα δηλητήρια εντόµων µπορεί να εµφανίσουν σοβαρά συµπτώµατα και να απαιτηθεί επείγουσα θεραπευτική αντιµετώπιση. Αν και τα τσιµπήµατα των εντόµων µπορεί να προκαλέσουν ερεθισµό του δέρµατος, συνήθως αρχίζουν να εξαφανίζονται από την επόµενη µέρα και δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία από γιατρό. Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι δυνατό, απο την κατανοµή και τη διάταξη των δειγµάτων πάνω στο δέρµα, να συµπεράνουµε το είδος του εντόµου π.χ (κοριός-δείγµατα στη σειρά, ψύλλος- δείγµατα πολλαπλά και αποµακρυσµένα µεταξύ τους).

Για την ανακούφιση του κνησµού (φαγούρας) που συνοδεύει τα τσιµπήµατα από κουνούπια, µύγες, ψύλλους και κοριούς, εφαρµόστε µια δροσερή κοµπρέσα ή / και ένα καταπραϋντικό γαλάκτωµα, που περιέχει καλαµίνη, ελεύθερα σε οποιοδήποτε µέρος του σώµατος του παιδιού σας, εκτός από τις περιοχές γύρω από τα µάτια και τα γεννητικά όργανα. Εάν το παιδί σας το έχει τσιµπήσει µια σφήκα ή µια µέλισσα, βρέξτε ένα πανί µε κρύο νερό και πιέστε το πάνω στην περιοχή του τσιµπήµατος για να µειωθεί ο πόνος και το πρήξιµο. Εάν το παιδί σας το έχει τσιµπήσει δράκαινα σε παραλία µε άµµο τότε τοποθετήστε το άκρο σε µια λεκάνη µε αρκετά ζεστό νερό προκειµένου να αδρανοποιηθεί το δηλητήριο και να υποχωρήσει ο πόνος. Γενικά, διατηρήστε τα νύχια του παιδιού σας κοντά και καθαρά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος µόλυνσης κατά το ξύσιµο. Σε περίπτωση επιµόλυνσης, το σηµείο του τσιµπήµατος θα γίνει πιο κόκκινο, µεγαλύτερο και πιο πρησµένο.

Σε ορισµένες περιπτώσεις, µπορεί να παρατηρήσετε εκροή κιτρινωπού υγρού ή το παιδί σας να εµφανίσει πυρετό. Ο παιδίατρός σας θα πρέπει να εξετάζει κάθε µολυσµένο τσίµπηµα αµέσως, γιατί µπορεί να χρειαστεί να αντιµετωπιστεί µε αντιβιοτικά τοπικά ή συστηµατικά. Καλέστε τον παιδίατρό σας άµεσα σε γνωστή αλλεργία του παιδιού σε σφήκες ή µέλισσες, όπως επίσης πριν να χρησιµοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, όπως κρέµες που περιέχουν κορτιζόνη ή αντισταµινικά από του στόµατος. Καλέστε άµεσα ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συµπτώµατα µετά από τσίµπηµα: • Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή ή ξηρό βήχα

• Αδυναµία, λιποθυµία ή απώλεια των αισθήσεων

• Κνίδωση ή φαγούρα σε όλο το σώµα

• Υπερβολικό οίδηµα κοντά στα µάτια, στα χείλη ή τη γεννητική περιοχή που καθιστά δύσκολο για το παιδί να δει, να φάει, ή να ουρήσει.

Άς σκεφτούµε όµως καλύτερα θετικά τις καλοκαιρινές µας διακοπές κι ας ευχηθούµε «Καλό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι»


Τεύχος 52 σελίδα 42 Πατήστε εδώ

Related Post