Ανοιχτή Επιστολή Προέδρου Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ)

Ως νέο ΔΣ προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε πολλά και σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη διαβητική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα επιδεινώνονται και είναι εις βάρος των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ). Γι’ αυτόν τον αποφασίσαμε να εκθέσουμε τα γεγονότα δημοσιοποιώντας τα σήμερα με δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει μετά από ενδελεχή έρευνα που ξεκίνησε η ΕΛΟΔΙ και την οποία σκοπεύει να φτάσει μέχρι τέλους. Σκοπός μας είναι να «ξεκολλήσουν» τα ζητήματά μας επιτέλους, από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Οι δικαιολογίες πλέον είναι μη αποδεκτές! Η επαρχία εκπέμπει SOS! Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ΣΔ είναι αδιανόητα! Τα διαβητολογικά κέντρα και ιατρεία που είχε ιδρύσει το ΕΚΕΔΙ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης (και ελλείψεων) ενώ ορισμένα από αυτά πλέον δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να μένουν χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα. Ζητάμε την υποστήριξη όλων σας στο έργο μας και ευχαριστούμε αυτούς που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και οι προσπάθειές μας να ευοδωθούν! Διότι πολύ φοβόμαστε ότι οι απαντήσεις που περιμένουμε από τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίες καθυστερούν χαρακτηριστικά, θα είναι ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΕ Σ! Και τότε τι; Θα ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή;

Κατανοούμε ότι τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια λόγω της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας έπρεπε πρώτα να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της Covid και γι’ αυτόν τον λόγο έμειναν πίσω θέματα σχετικά με τον ΣΔ που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.

Ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί την έγκριση των νέων τεχνολογιών.

Παρακάτω παραθέτουμε σε χρονολογική σειρά τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν για την καταγραφή και την καταχώρηση των προϊόντων CGM προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των αποζημιούμενων προϊόντων του ΕΟΠΥΥ προς τα άτομα με ΣΔ βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε λεπτομερώς στο χρονικό των διαδικασιών, θα αναφέρουμε μόνο ότι:

Τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε η εγγραφή των προϊόντων στο Μητρώο του ΕΟΠΥΥ.

Τον Απρίλιο του 2021 έγινε πρόσκληση από τον Οργανισμό για παρουσίαση των εν λόγω προϊόντων στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (ΕΔ) του ΕΟΠΥΥ από τις εταιρείες.

Τον Απρίλιο του 2022, δεν έχει υπάρξει καμιά απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ , μετά από επανειλημμένες προσπάθειες και αλληλογραφία. Στην τελευταία επίσκεψή μας τον Ιούνιο του 2022 δεν υπήρξε απάντηση για την έκβαση της διαπραγμάτευσης CGM και των νέων αντλιών ινσουλίνης και την έκδοση του νέου ΦΕΚ.

Ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί την αποζημίωση στα παραπάνω προϊόντα χωρίς να υπάρχει κάποιος σαφής λόγος. Τελικά η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των ασθενών; Και αν υποθέσουμε ναι γιατί μέχρι σήμερα μετά από ένα έτος και πλέον, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και χωρίς να μας πει τον λόγο δεν αποδέχεται την εισήγηση της 9μελούς επιτροπής και ξαναρχίζει από τον Ιανουάριο του 2020; Ενώ αντιθέτως από τη Διοίκηση, θα θέλαμε να εξάρουμε τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, καθώς μας δέχτηκαν και μας εξήγησαν την κατάσταση αλλά δεν μπόρεσαν να μας δώσουν άλλες πληροφορίες.

Οι διαβητολόγοι και τα άτομα με ΣΔ παρακολουθούν τα ιδιαίτερα αισιόδοξα αποτελέσματα της νέας υβριδικής αντλίας ινσουλίνης – Τεχνητό Πάγκρεας και περιμένουν ανυπόμονα τη στιγμή που και αυτοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση. Η κατάσταση διαιωνίζεται και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους μας.

B. Το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί την υλοποίηση της θεσμοθετημένης εξειδίκευσης στον ΣΔ.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που καθυστερεί είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της θεσμοθετημένης πλέον εξειδίκευσης των παθολόγων – παιδιάτρων στον ΣΔ. Δεν έχει υλοποιηθεί: (1) η έκδοση της αναγκαίας υπουργικής απόφασης για την έναρξη της εξειδίκευσης Παθολόγων και Παιδιάτρων στα διαβητολογικά κέντρα, και (2) η τοποθέτηση εξειδικευμένων ιατρών στα Διαβητολογικά Κέντρα, τα οποία υπολειτουργούν, ενώ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως εκπαιδευτικά κέντρα (αρθ. 3 της Γ5α/Γ.Π.οικ.27049/5.4.2019 (Β ́1357).

Η ανησυχία μας είναι εντονότατη. Έχουμε αναφορές από διαβητολογικά ιατρεία ανά την Ελλάδα πως όχι μόνο υπολειτουργούν αλλά ορισμένα μάλιστα κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν καθώς υπάρχει υποστελέχωση και δυσλειτουργία, ελλείψει προσωπικού, των 62 Διαβητολογικών Ιατρείων και 22 Διαβητολογικών Κέντρων που στεγάζονται εντός δημόσιων νοσηλευτηρίων. Κατά συνέπεια είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας και επάρκειας της υγειονομικής περίθαλψης προς τις εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με ΣΔ. Τα προβλήματα συνεχίζονται και πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα κενά.

Η ΕΛΟΔΙ έχει και τη δυνατότητα, τις γνώσεις και την εμπειρία (αποδεδειγμένα) για να βοηθήσει, μετά την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη συμμετοχή ασθενών στις επιτροπές και σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, την Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας, και με τις εταιρείες που αφορούν σε ειδικότητες που άπτονται του σακχαρώδη διαβήτη καθώς έχει άριστη συνεργασία με όλους. Θα θέλαμε πολύ και με το Υπουργείο Υγείας (δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμη τον Υπουργό Υγείας).

Όλα τα παραπάνω θέματα αφορούν και προβληματίζουν τη διαβητική κοινότητα. Εναγωνίως, και συγκεκριμένα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας με την οποία συναντηθήκαμε αναμένουμε ενέργειες που θα συμβάλλουν εξαιρετικά στην περίθαλψη των ατόμων με ΣΔ και στην πολυπόθητη αποφυγή των επιπλοκών.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο της πανδημίας και πάντα προς όφελος των ατόμων με ΣΔ.

Αναπληρώτρια Υπουργέ Υγείας κα Γκάγκα, η επικοινωνία που είχαμε με εσάς και με τους συνεργάτες σας, μας προτρέπουν να επαναλάβουμε την πρόσκλησή μας για μία συνέντευξή σας στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας «ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ – Φροντίδα για όλους», ώστε να ενημερωθούν άμεσα οι αναγνώστες μας από εσάς για όσα από τα προαναφερθέντα θα έχουν ήδη επιλυθεί αλλά και για τις ενέργειές σας.

Ευχαριστώ

 

Δ. Συκιώτης

Πρόεδρος της ΕΛΟΔΙ

Related Post