Πανελλήνια συνέδρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.)

Μια διαχρονική αναδρομή, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι


Μία από τις βασικές καταστατικές διατάξεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), από της ιδρύσεώς της, ήταν και η διεξαγωγή συνεδρίων για την ενημέρωση των μελών της. Τα συνέδρια αυτά πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και λαμβάνουν τη μορφή των πανελληνίων συνεδρίων, καθότι συμμετέχουν μέλη όλων των συλλόγων της ΕΛΟΔΙ. Σκοπός αυτών των συνεδρίων είναι η έγκυρη ενημέρωση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, αλλά και των φίλων, που θέλουν να γνωρίζουν σχετικά με το Διαβήτη. Υπάρχει ειδική επιστημονική επιτροπή – με την έγκριση του Δ.Σ. της ΕΛΟΔΙ – που καθορίζει την θεματολογία και επιλέγει τους ομιλητές, οι οποίοι είναι κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου και λειτουργοί υγείας με εμπειρία και βαθιά γνώση στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Στόχος της επιτροπής αυτής είναι να υπάρχει ενημέρωση προς τους συνέδρους για τις εξελίξεις, τόσο στην αιτιολογία και διάγνωση, όσο και στην τρέχουσα θεραπευτική αντιμετώπιση, που είναι αποδεκτή από τη διεθνή ιατρική κοινότητα.

Στα συνέδρια αυτά υπάρχει επίσης το στοιχείο της ομαδικής ψυχοθεραπείας, αφού κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οι έφηβοι και οι γονείς τους ανταλλάσσουν απόψεις τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους ειδικούς επιστήμονες, διαφωτίζοντας εναργώς το πρόβλημα μέσα από μια άλλη «χαλαρή» σχέση με τον ιατρό. Ίσως ακουστεί περίεργο, αλλά στα συνέδρια αυτά ανακαλύψαμε ότι οι έφηβοι και οι γονείς τους πολλές φορές διδάσκουν τους ιατρούς και τους λοιπούς ειδικούς, καθώς αναδεικνύουν τα κενά της αντιμετώπισής τους με σαφήνεια. Έχει καθοριστεί, λοιπόν, σε κάθε συνέδριο ειδική θεματολογία «Συνάντηση με τους ειδικούς». Το 1ο πανελλήνιο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Κύριο θέμα ήταν «Η Οργάνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.

Παρόν και Μέλλον». Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο τότε Πρόεδρος της International Diabetes Federation (IDF). Υπήρξε απροσδόκητα μεγάλη προσέλευση. Οι συμμετέχοντες είχαν κατακλύσει εκτός του μεγάλου Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου και όλο το φουαγιέ, για τους γνωρίζοντες το χώρο. Φάνηκε περίτρανα ότι ο κόσμος αναζητούσε σωστή ενημέρωση, μέσω της Ομοσπονδίας.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, μεγάλη ήταν η ικανοποίηση της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών, που με προθυμία στηρίζουν οικονομικά τις εκδηλώσεις της ΕΛ.Ο.ΔΙ. Το 2ο συνέδριο έλαβε χώρα στα Ιωάννινα, στο πολυτελές ξενοδοχείο “Du Lac”, με θέα την λίμνη. Το θέμα ήταν «Διακήρυξη Αγίου Βικεντίου – 10 χρόνια μετά. Ελπίδες Στόχοι – Προοπτικές». Το 3ο συνέδριο έγινε στην Πάτρα στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την διοργάνωση είχε αναλάβει εξολοκλήρου η καθηγήτρια της Παιδοενδοκρινολογίας στην Πάτρα, κυρία Σπηλιώτη. Το θέμα ήταν «Ζώντας με τον Διαβήτη». Το 4ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο “Divani Caravel” με θέμα «Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς επιπλοκές». Το 5ο συνέδριο διεξήχθη στην Ερέτρια Χαλκίδας, στο ξενοδοχείο “Hollidays in Evia”. Θέμα συνεδρίου : «Πρόοδοι και Εξελίξεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη».

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Σε αυτό βοήθησε και η μικρή απόσταση από την Αθήνα. Το 6ο και το 7ο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν στη Σκαφιδιά Ηλείας, στο ξενοδοχείο “Aldemar Olympian Village”. Ο χώρος ήταν ονειρικός, με καταπληκτικές ανέσεις. Η προσέλευση των συνέδρων ήταν αθρόα και σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον γονείς και παιδιά δημιούργησαν νέες γνωριμίες – κοινωνικές επαφές και, προπάντων, καλή ψυχική διάθεση.

Αυτό φάνηκε μετέπειτα στην καλή ρύθμιση της γλυκοζυλιωμένης Hb τους. Σε αυτά τα δύο συνέδρια τα θέματα ήταν : «Σακχαρώδης Διαβήτης. Η πορεία προς την απελευθέρωση» και «Σακχαρώδης Διαβήτης. Η πορεία προς το μέλλον», αντιστοίχως. Εκτός από την πληροφόρηση των συνέδρων για τις τρέχουσες θεραπευτικές εξελίξεις, μεγάλη επιτυχία σημείωνε «Η συνάντηση με τους ειδικούς».

Τα βράδια, μετά το δείπνο, ακολουθούσε χορός με μουσική υπόκρουση από dj, όπου παιδιά και γονείς επεδείκνυαν τις χορευτικές τους δεινότητες. Το 8ο συνέδριο έγινε σ τη Λάρισα, στο ξενοδοχείο “Classical Larisa Imperial”, με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης. Νεότερες εξελίξεις». Το 9ο συνέδριο διοργανώθηκε στα Καμένα Βούρλα, στο ξενοδοχείο Γαλήνη. Θέμα του συνεδρίου ήταν: «Σακχαρώδης Διαβήτης.

Προστατεύουμε το μέλλον μας». Η επιτυχία όλων αυτών των συνεδρίων ήταν μεγάλη και πάντα υπερέβαινε τις προσδοκίες των οργανωτών. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε κάθε συνέδριο τα άτομα που το παρακολουθούσαν ήταν 700 – 800, τουλάχιστον. Η πληθώρα των συνέδρων δημιουργούσε ενίοτε και πρόβλημα διαμονής στον ίδιο ξενοδοχειακό χώρο. Όλα τα συνέδρια γίνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΕΔΙ. Η οικονομική συμβολή των συνέδρων είναι η ελάχιστη δυνατή και καθορίζεται από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Αυτό εξαρτάται και από τη συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιρειών, που συνεισφέρουν οικονομικά, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο το κόστος των συμμετεχόντων. Για το 2015 έχει προγραμματιστεί να γίνει το 10ο στη σειρά συνέδριο της ΕΛ.Ο.ΔΙ. και το Δ.Σ. έχει επιλέξει το ξενοδοχείο “AKS Porto Heli”, στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 10 – 11 Οκτωβρίου 2015. Το θέμα είναι : «Η Αξία της Διατροφής στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Διαβήτη». Η επιλογή του θέματος είναι αυτή που προτείνει η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF). Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα με τους ομιλητές θα βρείτε στη σελίδα: http://www.elodi.org/?p=2097 Παρά τις δύσκολες εποχές που περνάμε, με την ρευστή πολιτική κατάσταση και με τα μνημόνια να μας ταλανίζουν καθημερινά, ελπίζω η συμμετοχή των συνέδρων, όπως και στο παρελθόν, έτσι και φέτος, να είναι μεγάλη. Η ζωή συνεχίζεται, παρά τις όποιες καθημερινές δυσκολίες. Απαιτείται, επομένως, σωστή ενημέρωση για τις τρέχουσες θεραπευτικές εξελίξεις, για την αξία της διατροφής, της άσκησης, της εκπαίδευσης, αλλά και της ψυχοσωματικής χαλάρωσης, ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας, δηλαδή την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλα τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ιδιαιτέρως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, της οικονομικής κρίσης.


Τεύχος 41 σελίδα 43 Πατήστε εδώ

Related Post