Η διατροφή τα Χριστούγεννα

Πως μπορούν να αντιδράσουν σωστά τα άτομα με διαβήτη στις «γλυκιές προκλήσεις» Hπερίοδος των εορτών είναι περίοδος χαράς και ξενοιασιάς και συχνά κάθε δίαιτα παραμερίζεται. Αφήνουμε στην άκρη, προσωρινά, το συνηθισμένο πλάνο διατροφής μας και γλεντάμε σε ένα αδιάκοπο φαγοπότι σαν να ζούμε τόσο καιρό στερημένοι από τις γαστρονομικές απολαύσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να ζήσουν την ιδιαιτερότητα των γιορτινών ημερών χωρίς να την χρησιμοποιήσουν απαραίτητα ως άλλοθι για υπερφαγία, έχοντας στο μυαλό τους πάντα τη φράση ”μέτρον άριστον”. ∆εν χρειάζεται να πούνε όχι στο φαγητό ή στα γλυκίσματα, αλλά να προσπαθήσουν να είναι εγκρατείς και να τα προσαρμόσουν με το σωστό τρόπο στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούν μέχρι τώρα. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο του σακχάρου τους. Για το λόγο αυτό προτείνω τρόπους για να το χειριστούν όσο πιο εύκολα γίνεται.

Όπως κάθε χρόνο, κυρίαρχη θέση στο γιορτινό τραπέζι μας κατέχουν η γεμιστή γαλοπούλα ή το ψητό κατσίκι, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και ποικίλα παραδοσιακά εδέσματα. Ακολουθείστε τις συμβουλές διατροφικής συμπεριφοράς οι οποίες θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το φαγητό και την παρέα των φίλων σας, χωρίς να σημειώσετε παθολογικά υψηλές τιμές σακχάρου. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί πρόσκαιρα, δεν θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ρύθμισή σας. Για τις εορταστικές ημέρες:
» Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ και θρεπτικό πρωινό (π.χ. γιαούρτι με βρώμη) και καταναλώστε στο ενδιάμεσο των γευμάτων μικρά και ελαφριά σνακ (παξιμαδάκια με τυρί, φρούτα, σαλάτα κ.ά.).

Έτσι θα μπορείτε να απολαύσετε το δείπνο σας άφοβα, αφού δεν θα έχετε υπερβεί τις θερμίδες που σας αναλογούν.
» Το μεσημέρι επιλέξτε μια φρέσκια σαλάτα με τυρί χαμηλών λιπαρών και παξιμαδάκια πλούσια σε φυτικές ίνες. Μην μένετε νηστικοί. Η πείνα είναι κακός σύμβουλος, υπομονεύει την αντίστασή σας και τελικά οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού.
» Ξεκινήστε το ρεβεγιόν με ένα ποτήρι κρασί ή αναψυκτικό light, καταναλώνοντας σνακ χαμηλών λιπαρών (πχ.

καρότα, αγγούρι κ.ά.) ή μικρές μερίδες (πχ. 10 – 15 φιστίκια, όχι ένα μπολ).
» ∆ιαμορφώστε το πιάτο σας ως εξής: Προσθέστε στο μισό πιάτο λαχανικά εποχής, βραστά ή φρέσκα, και συμπληρώστε το υπόλοιπο με τη πατροπαράδοτη γαλοπούλα, ή με άλλο κρέας. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης φαίνεται να αυξάνει την ινσουλινοαπάντηση, χωρίς να αυξάνεται η συγκέντρωση του σακχάρου στο πλάσμα.
» Καθώς δεν θα μπορέσετε να μην δοκιμάσετε τη γέμιση, η οποία περιέχει υδατάνθρακες, προσπαθήστε να μην ξεπερνά τις 2 κουταλιές της σούπας.

Αποφύγετε τις υδατανθρακούχες γαρνιτούρες για να μπορέσετε να καταναλώσετε με σχετική άνεση και το επιδόρπιο, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε.
» Προτιμήστε απλές σαλάτες και αποφύγετε τις περίεργες σάλτσες και κρέμες με λίπος. Προσθέστε λεμόνι, ή κάποιο αρωματικό ξύδι.
» Αποφύγετε να παραμένετε δίπλα στον μπουφέ κατά την διάρκεια της βραδιάς. Η εύκολη πρόσβαση σε σνακ και ποτά αποτελεί μεγάλο πειρασμό στον οποίο εύκολα μπορεί να ενδώσετε.

» Συνοδέψτε το φαγητό σας με αναψυκτικά τύπου light ή σόδα. Αν προτιμάτε το αλκοόλ επιλέξτε το ξηρό κρασί που αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή, αρκεί να αρκεστείτε στα 1 – 2 ποτηράκια για τις γυναίκες και 2 – 3 για τους άνδρες. Επίσης, αν βρίσκεστε σε ινσουλινοθεραπεία, το αλκοόλ είναι πιθανό να μειώσει το σάκχαρό σας, αυξάνοντας την πιθανότητα για υπογλυκαιμία. Για το λόγο αυτό πάντα να καταναλώνετε συγχρόνως με το αλκοόλ, το φαγητό σας ή κάποιο υδατανθρακούχο σνακ.
» Από τα παραδοσιακά γλυκά προτιμήστε ένα μικρό μελομακάρονο, το οποίο αποτελεί πολύ καλή επιλογή σε σχέση με τον κουραμπιέ ή τα σιροπιαστά γλυκά, γιατί περιέχει ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, κανέλα, μέλι, σιμιγδάλι, αλεύρι, ή κάποια τάρτα φρούτων.

Ό,τι επιδόρπιο και αν επιλέξετε, βάλτε στο πιάτο σας μικρή ποσότητα, ή μοιραστείτε το. Φροντίστε εφόσον παίρνετε ινσουλίνη να γνωρίζετε εξ αρχής πόσες μονάδες χρειάζεστε για την κατανάλωση του γλυκού.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ

» Κατά την διάρκεια του γεύματος μιλήστε με τους γύρω σας. Το γεύμα έχει και αυτό τον σκοπό. Η συζήτηση βοηθάει να καταναλώσετε το γεύμα με αργό ρυθμό και έτσι να αισθάνεστε νωρίτερα το αίσθημα κορεσμού, χωρίς να οδηγηθείτε στην υπερκατανάλωση.

» Η φυσική δραστηριότητα και τις ημέρες των εορτών κρίνεται αναγκαία, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό παράγοντα της συνολικής φροντίδας του διαβήτη. Αν δεν προλαβαίνετε να ασκηθείτε, θα ήταν ωφέλιμο να περπατήσετε μετά από το γεύμα σας για 15 – 30 λεπτά, ή να χορέψετε κατά τη διάρκεια της γιορτινής βραδιάς. Βγείτε έξω λοιπόν, περπατήστε ή κάνετε μία βόλτα κοιτάζοντας τις βιτρίνες. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε τον έλεγχο του βάρους σας και του γλυκαιμικού προφίλ και φυσικά να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς άγχος για την υγεία σας. Παραμείνετε κοινωνικοί βλέποντας θετικά τον σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος αποτελεί μια αφορμή για βελτίωση των υγιεινοδιαιτητικών συνηθειών και του τρόπου ζωής.

Εύχομαι «Καλές Γιορτές» και να απολαύσουμε όλες τις στιγμές χωρίς ενοχές και προβλήματα.


Τεύχος 50 σελίδα 56 Πατήστε εδώ

Related Post