Επαρκής ύπνος: μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στην εγκυμοσύνη

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο περιορισμός του ύπνου επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, τη δράση της ινσουλίνης και τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, αλλά αυτά τα δεδομένα δεν αφορούσαν εγκύους. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ανεξάρτητα από την ηλικία και το σωματικό βάρος της μητέρας. Στη μελέτη αυτή παρακολουθήθηκαν 760 έγκυες γυναίκες που είχαν φυσιολογικό σάκχαρο πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια της κύησης καταγράφηκαν στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση υπέρτασης, προεκλαμψίας και σακχαρώδη διαβήτη. Με ειδική συσκευή καταγράφηκε η φύση και η διάρκεια του ύπνου για μία εβδομάδα, μεταξύ της 16ης και της 21ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Ως ανεπαρκής ύπνος (έλλειψη ύπνου) χαρακτηρίστηκε κάθε περίπτωση που αυτός ήταν μικρότερος από 7 ώρες κατά τη διάρκεια της νύκτας. Στο σύνολο των γυναικών η μέση διάρκεια του ύπνου ήταν 7,4 ώρες, με μία στις τρείς γυναίκες να παρουσι άζει ελαττωμένη διάρκεια ύπνου.

Η συχνότητα του διαβήτη κύησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες με ελαττωμένη διάρκεια ύπνου (6,6%) σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν επαρκή ύπνο (3,1%). Η ηλικία των γυναικών και το σωματικό βάρος δεν επηρέαζαν αυτή την σχέση. Εξήγηση για το πώς η ελάττωση του ύπνου επηρεάζει την εμφάνιση διαβήτη στην κύηση δεν υπάρχει. Επίσης, δεν υπάρχει εξήγηση γιατί μερικές από τις έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν διαταραγμένο ύπνο. Γνωρίζουμε ότι η στέρηση του ύπνου συνοδεύεται από επιδείνωση του μεταβολισμού, στην οποία περιλαμβάνονται η αύξηση της αντίστασης στην δράση της ινσουλίνης και η διαταραχή μεταβολισμού του σακχάρου.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος αποτελεί ένα αρνητικό παράγοντα στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος που μπορεί να εκδηλωθεί ως νέος διαβήτης, όπως στην εγκυμοσύνη, ή ως επιδείνωση προ-υπάρχοντος σακχαρώδη διαβήτη. Συνεπώς, ο επαρκής ύπνος αποτελεί μια θετική προληπτική ενέργεια, ιδιαίτερα στην περίοδο της εγκυμοσύνης._


Τεύχος 41 σελίδα 52 Πατήστε εδώ

Related Post