Διαβήτης και Ταξίδι (Μέρος 1ο)

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάγκη ή επιθυμία για ταξίδια. Φυσικά, η φύση της διαταραχής και ο τρόπος θεραπείας του διαβήτη επιβάλλουν κάποιες προληπτικές ενέργειες οι οποίες παρατίθενται στο άρθρο που ακολουθεί. Το άρθρο, λόγω του μεγέθους του, θα δημοσιευθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος στο ανά χείρας τεύχος και στο επόμενο τεύχος το δεύτερο μέρος.


Πολλοί ταξιδεύουν στις διακοπές είτε τις ημέρες των εορτών είτε το καλοκαίρι. Ταξιδεύουν είτε με δικό τους μέσον (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) είτε με λεωφορείο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο. Άλλοι επισκέπτονται μακρινά και εξωτικά μέρη, άλλοι απλά τους γονείς τους ή συγγενείς που μένουν σε κάποιο χωριό.

Το άτομο που έχει διαβήτη μπορεί να βρει δυσκολίες στην καθημερινή ρύθμιση του σακχάρου στα ταξίδια και τις διακοπές. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να θυσιάσει ούτε την εκδρομή και τη χαρά ούτε τη ρύθμιση του σακχάρου του. Αρκεί να προβλέψει από πριν τις ανάγκες του και να αποκτήσει γνώσεις που θα του χρησιμεύσουν στο ταξίδι. Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι χρήσιμες τόσο για άτομα με διαβήτη τύπου 1 όσο και άτομα με διαβήτη τύπου 2, με την αναγκαία προσαρμογή ανάλογα με τον τύπο και τη θεραπεία του διαβήτη τους. Πριν το ταξίδι καλό είναι το άτομο με διαβήτη να συμβουλευθεί το γιατρό του και μάλιστα αρκετά νωρίς, ίσως και ένα μήνα πριν από την αναχώρησή του, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στο ταξίδι του.

ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Φρόντισε να πάρεις μαζί σου διπλάσια ποσότητα από τα αναγκαία αναλώσιμα (ταινίες και βελόνες) και φάρμακα και έναν δεύτερο μετρητή γλυκόζης. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι μπορεί να χρειαστείς μπαταρίες για την αντλία ινσουλίνης, ινσουλίνες σε πένα – ακόμα και αν χρησιμοποιείς αντλία – βαμβάκι και οινόπνευμα, καραμέλες ή ζελέ γλυκόζης, την ένεση γλυκαγόνης, ακόμα και το ημερολόγιό σου. Ίσως να μπορείς να δανειστείς ή να νοικιάσεις μια δεύτερη αντλία για το ταξίδι σου, αν χρησιμοποιείς αντλία ινσουλίνης. Ρώτησε αν γίνεται. Φτιάξε έναν κατάλογο από τώρα.

Έκτακτες καταστάσεις συμβαίνουν συχνά – άλλοτε ευπρόσδεκτες άλλοτε όχι – και πρέπει να είσαι έτοιμος να τις αντιμετωπίσεις με καλά σάκχαρα.

ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΣΟΥ

Ένα ταξίδι μπορεί να επιδράσει στη ρύθμιση του διαβήτη με πολλούς τρόπους και κυρίως με απρόβλεπτους τρόπους. Καθυστερήσεις σε αεροδρόμια και σταθμούς, σε εστιατόρια και σε καταστήματα, εκδρομές σε ασυνήθιστο περιβάλλον, περισσότερο κολύμπι και παιχνίδι από όσο υπολόγιζες, επισκέψεις σε αξιοθέατα ή ψώνια για πολλές ώρες σε εμπορικά κέντρα, παρατεταμένη ανάπαυση σε μέρες που κανονικά θα εργαζόσουν και θα έτρεχες είναι μερικά παραδείγματα. Να μετράς το σάκχαρό σου όχι μόνο πριν και μετά τα γεύματα, αλλά και κάθε φορά που κάτι αλλάζει στη σωματική σου δραστηριότητα και στο χρόνο που τρως. Μάθε τι πρέπει να κάνεις τόσο όταν το σάκχαρό σου είναι αυξημένο, όσο και όταν είναι χαμηλό.

Ρώτα τους επαγγελματίες υγείας που σε παρακολουθούν. Μην ξεχνάς να μετράς το σάκχαρό σου με καθαρά χέρια. Να έχεις μαζί σου οινόπνευμα και μικρές γάζες ή ειδικά πανάκια με απολυμαντικό για να καθαρίζεις τα χέρια σου από χώματα ή σκόνες πριν από τη μέτρηση.

ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΤΙ ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ

Αν χρησιμοποιείς ινσουλίνη ταχείας δράσης μαζί με τα γεύματά σου, να προσπαθείς να υπολογίζεις πόσους υδατάνθρακες έχει το κάθε γεύμα σου. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για γεύματα που δεν έχεις ξαναφάει.

Πάρε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς. Αν γίνεται μελέτησε από πριν την περιεκτικότητα υδατανθράκων που έχουν οι συνταγές κάθε τόπου που επισκέπτεσαι. Μπορεί να χρησιμοποιούν πολλή ζάχαρη ή αλεύρι ή αντίθετα να παρασκευάζονται με γλυκαντικές ουσίες χωρίς υδατάνθρακες. Το ίντερνετ προσφέρει σχεδόν τα πάντα από πληροφορίες σχετικά με τις συνταγές κάθε τόπου. Να μετράς το σάκχαρό σου πριν και μετά από τα γεύματα για να βλέπεις πόσο επηρεάζουν το σάκχαρό σου.

Μην κάνεις ένεση ινσουλίνης πριν έρθει το γεύμα, ώστε να υπολογίσεις πρώτα την ποσότητα των υδατανθράκων. Σκέψου ακόμη μήπως η τροφή που σου προσφέρουν στις πτήσεις με αεροπλάνο δεν είναι υγιεινή ή μήπως έχει πολύ αλάτι. Σε μια κρουαζιέρα πάλι είναι δύσκολο να αντισταθείς στους ατέλειωτους μεζέδες και τα γλυκά που προσφέρονται στο μπουφέ του πλοίου. Φέρσου ψύχραιμα και μην παρασύρεσαι. Αν μπορείς να διαλέξεις ίσως να προτιμήσεις ένα γεύμα χωρίς πολύ λίπος ή χωρίς κρέας.

Ρώτησε από πριν τι επιλογές έχεις. Να κρατάς στο ημερολόγιό σου όσο πιο αναλυτικές σημειώσεις μπορείς. Γενικά να προτιμάς να τρως σε εστιατόρια και όχι από καντίνες ή πλανόδιους στο δρόμο. Στα εστιατόρια υπάρχουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ίσως να μπορείς να ρωτήσεις κάποιες πληροφορίες για το φαγητό που σου σερβίρουν. Πρόσεξε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Μπορεί να αμβλύνουν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, αλλά και να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, αν δεν συνοδεύονται από υδατάνθρακες. Ποτά με πολλές θερμίδες, όπως η μπύρα και τα γλυκά κοκτέιλ σίγουρα θα αυξήσουν το σάκχαρό σου. Αν πρέπει να πιείς κάτι αλκοολούχο να διαλέξεις ελαφριά μπύρα ή λευκό κρασί σε μικρές ποσότητες.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΗΡΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσπάθησε να διαφυλάξεις τη ρουτίνα σου. Ένα ταξίδι μπορεί να αλλάξει τις ώρες του φαγητού, της άσκησης ή της λήψης των φαρμάκων σου – και τις ινσουλίνης – και να σου αλλάξει πλήρως το πρόγραμμά σου.

Η καθυστέρηση μιας πτήσης μπορεί να σημαίνει την παραμονή σου στην ουρά για ώρες. Αν, σε μακρινές πτήσεις, χρειαστεί να αλλάξεις σημαντικά την ώρα, όπως σε πτήσεις Ευρώπης – Αμερικής, μπορεί ο χρόνος για το μεσημεριανό γεύμα σου να βρεθεί μέσα στη νύχτα και να πεινάς ενώ θα πρέπει να κοιμάσαι. Πρέπει να προβλέπεις τις ανάγκες σου σε ένα μακρινό ταξίδι και να προσπαθείς να διατηρείς το πρόγραμμα του διαβήτη σου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις μαζί σου στην πτήση επί πλέον σνακ με υδατάνθρακες ή να ζητήσεις από το πλήρωμα να τα φυλάξουν στην ψύξη αν χρειάζεται. Αν χρησιμοποιείς αντλία ινσουλίνης να προσαρμόσεις το ρολόι της αντλίας έτσι ώστε ενδεχόμενη αλλαγή της ώρας να μην επηρεάσει τις τακτικές λήψεις τροφής και ινσουλίνης.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

ΜΙΑ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ

Στα ταξίδια οι καθημερινές συνήθειες αλλάζουν, τόσο στη διατροφή, όσο και στη δυνατότητα να παίρνεις τα φάρμακά σου ή την ινσουλίνη σου στη συνηθισμένη ώρα, ή να κουράζεσαι περισσότερο (ή λιγότερο). Γι’ αυτό να είσαι πάντοτε έτοιμος να αντιμετωπίσεις έγκαιρα μια υπογλυκαιμία. Να έχεις μαζί σου πολλές καραμέλες γλυκόζης. Είναι καλύτερες από άλλα προϊόντα με γλυκόζη που μπορεί να λιώνουν στη ζέστη. Και καλό ταξίδι

Κανόνες που πρέπει να θυμάσαι πριν κάθε σου ταξίδι

 
» Μη ξεχάσεις τα σύνεργα του διαβήτη
» Να μετράς το σάκχαρό σου
» Να υπολογίζεις τι τρως (και τι πίνεις)
» Προσπάθησε να τηρείς το καθημερινό σου πρόγραμμα
» Να είσαι πάντοτε έτοιμος να αντιμετωπίσεις μια υπογλυκαιμία
» Ενημέρωσε τους συνταξιδιώτες σου ότι έχεις διαβήτη
» Φρόντισε που θα έχεις τα σύνεργα του διαβήτη και την ινσουλίνη στο ταξίδι σου
» Νοιάσου πως θα μεταφέρεις με ασφάλεια την ινσουλίνη και το μετρητή σου στο ταξίδι
» Μάθε αν υπάρχουν ειδικότερες οδηγίες για την αντλία ινσουλίνης στο αεροπλάνο
» Φρόντισε να έχεις μαζί σου έγραφα και βεβαιώσεις
» Ενημέρωσε την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πλοίων


Τεύχος 46 σελίδα 42 Πατήστε εδώ

Related Post