Τυριά με χαμηλά λιπαρά

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική και ευρύτερα στη μεσογειακή διατροφή, αφού αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινής κουζίνας, εύκολο και γρήγορο ελαφρύ γευματίδιο-σνακ ανάμεσα στα γεύματα, ή ακόμα βασικό συστατικό σε ένα ψημένο τοστ ή σάντουιτς


Στη χώρα μας παράγονται πολλά τυριά, τα περισσότερα με ΠΟΠ, τα οποία συνήθως έχουν διαφορετικά συστατικά και μεγάλη γκάμα σε γεύσεις αλλά και σε ποσοστό λίπους. Αν και για τους περισσότερους το τυρί είναι υποκατάστατο του γάλακτος, εντούτοις κατατάσσεται μαζί με το κρέας και τα προϊόντα του, για τις ανάγκες της σύνταξης διαιτολογίου με τη χρήση των ισοδυνάμων. Οι δύο βασικές διαφορές του τυρού από τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι: 1) δεν περιέχει υδατάνθρακες, όπως το γάλα και το γιαούρτι και 2) έχουν συνήθως πολύ υψηλότερο περιεχόμενο σε λίπος. Έτσι, ενώ μπορούμε να βρούμε ημίπαχα ή άπαχα γαλακτοκομικά, είναι δύσκολο να βρούμε τυριά με λίπος κάτω από το 10% (με εξαίρεση το τυρί τύπου κότατζ 2.2%-4.5%). Το τυρί αν και είναι σημαντικό για τη διατροφή μας, αφού αποτελεί πηγή ζωικής-υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, αλλά και σημαντικών μεταλλικών στοιχείων (ασβεστίου, φωσφόρου), χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού παρέχει λόγω του λίπους του πολλές θερμίδες, αλλά και υψηλά ποσά χοληστερόλης. Τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη γκάμα από τυριά χαμηλότερων λιπαρών έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά.

Τυριά λευκά (τύπου φέτας αλλά με 12-14%), επιλογές τύπου λάϊτ κλασσικών τυρτιών τύπου έμενταλ, κασεριού, τυριών σε κρέμα, κίτρινξα τυριά για τοστ με 11-12% καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας για γευστικό τυρί, χωρίς όμως την επιβάρυνση σε λιπαρά, που είναι κυρίως κορεσμένα και αποτελούν κίνδυνο για το καρδιαγγειακό, διαβητικών ατόμων και μη. Τα τυριά αυτά δε στερούνται διατροφικών συστατικών και βιταμινών και μπορούν να ενταχθύν με μέτρο στη διατροφή, καλύπτοντας τα ισοδύναμα «κρέατος» χωρίς κίνδυνο για την υγεία


Τεύχος 25 σελίδα 54 Πατήστε εδώ

Related Post