Σακχαρώδης διαβήτης και… καλοκαιρινές διακοπές

Έφτασε ο καιρός, που σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Η σωστή διατροφή για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δεν διαφέρει πολύ από την υγιεινή διατροφή, που συνιστάται στα παιδιά χωρίς διαβήτη. Η διαφορά είναι, ότι χρειάζεται να συμβαδίζει η πρόσληψη γευμάτων και ενδιάμεσων σνακ με την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης. Ο στόχος μας είναι τα παιδιά να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξή τους.

  Καλό είναι να θυμόμαστε, ότι το σχήμα της ινσουλίνης προσαρμόζεται στις συνήθειες, ανάγκες και ηλικία του παιδιού και όχι αντίστροφα. Αν ένα παιδί δεν πεινάει, δεν θα το πιέσουμε να φάει με το ζόρι, ούτε θα το σταματήσουμε από το να φάει στην αντίθετη περίπτωση και θα προσαρμοστεί η χορήγηση ινσουλίνης αναλόγως. Υπάρχουν ευέλικτα σχήματα, όπως με τη χρήση αντλίας, ή το σχήμα πολλαπλών ενέσεων, για τα οποία είναι καλό να ενημερωθείτε από τον παιδοενδοκρινολόγο σας.

Ο επιθυμητός γλυκαιμικός έλεγχος, ανάλογα με την ηλικία, παρατίθεται στον πίνακα 1.

Παίζει ρόλο η συνολική ποιότητα του γεύματος, ή μόνο η αντιστοιχία των υδατανθράκων με την ινσουλίνη;

  Φυσικά παίζουν ρόλο και τα δύο. Από πρόσφατη έρευνα, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 τρώνε λιγότερο από τη μισή ποσότητα σε φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης προϊόντα, από ότι χρειάζονται, με αυξημένη παράλληλα κατανάλωση σε επεξεργασμένες τροφές, όπως κρουασάν, τσιπς, γλυκά, αναψυκτικά, τυρόπιτες, τα οποία ανεβάζουν τη γλυκόζη πολύ περισσότερο! Πολλές επεξεργασμένες τροφές είναι


 


πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία καλό είναι να προσφέρουν λιγότερο από 7% της ενέργειας. Άρα, προτιμάτε γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά και κάποιο σορμπέ, ή παγωτό, 0% ή κάποιο frozen yogurt με λίγα λιπαρά και ζάχαρη (ρωτήστε υπάρχουν και με 0% ζάχαρη), εφόσον τρώτε συχνά. Αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση.

Επιπροσθέτως, ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών, που περιέχουν υδατάνθρακες, δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο απορροφώνται στο αίμα, είναι ένας παράγοντας, που παίζει ρόλο στη ρύθμιση. Τελευταίες έρευνες δείχνουν, ότι το να επικεντρώνεται η διατροφή γύρω από τροφές με χαμηλό και μέτριο γλυκαιμικό δείκτη έχει πολλά οφέλη για τη γενική ρύθμιση και τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης. Καλό είναι να στοχεύετε, συνεπώς, σε πηγές υδατανθράκων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ολικής άλεσης προϊόντα για τη διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι! Είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές, οι οποίες απορροφώνται πιο αργά στο αίμα, σε σχέση με τις υψηλού, που είναι ό,τι περιέχει άσπρο αλεύρι, άσπρο ρύζι, μη ολικής προϊόντα, πατάτες, μακαρόνια και πίτες. Για καλό γλυκαιμικό έλεγχο τα παιδιά χρειάζεται να τρώνε τρία γεύματα και, ανάλογα με το σχήμα που ακολουθούν, δυο-τρία σνακ στο ενδιάμεσο την ημέρα. Εάν είναι σε σχήμα τριών ενέσεων την ημέρα με χρήση ταχείας και ενδιάμεσης δράσης ινσουλίνη, χρειάζονται οπωσδήποτε τα ενδιάμεσα σνακ, όπως φρούτο και μια χούφτα ξηρούς καρπούς, ή κράκερ με τυρί, ή γιαούρτι με φρούτο, ή σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, ανάλογα με την ηλικία.

Τα παιδιά, που χρησιμοποιούν αντλία, ή το σύστημα πολλαπλών ενέσεων, προσαρμόζουν την ταχεία, ή υπερταχεία ινσουλίνη, ανάλογα με το πόσο πεινούν και πόσους περίπου υδατάνθρακες έχει το γεύμα. Κάθε γεύμα να περιέχει φυτικές ίνες λαχανικά ή/και φρούτο, κάποια πηγή πρωτεΐνης, μειωμένης σε ζωικά λιπαρά, πχ ψάρι, κοτόπουλο, τυρί/ γάλα-γιαούρτι ελαφρύ και κάποια πηγή υδατανθράκων, πχ δημητριακά, ψωμί και υγιεινών λιπαρών στα κυρίως γεύματα, όπως το ελαιόλαδο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το λάδι, τα λιπαρά γενικότερα, όπως και οι πρωτεΐνες, βοηθούν στην πιο αργή αύξηση του ζαχάρου και καλό είναι να το θυμάστε, όταν αποφασίζετε τις μονάδες ινσουλίνης για πιο πλούσια φαγητά. Εάν χρειάζεστε βοήθεια στο σχεδιασμό των γευμάτων απευθυνθείτε σε ειδικό παιδοδιαιτολόγο. Να επιτυγχάνεται το σωστό βάρος για το ύψος και την ηλικία.

Τί γίνεται με τη δραστηριότητα, τα καλοκαιρινά μπάνια;

  Κάνετε έλεγχο, πριν φύγετε, για να δείτε τα επίπεδα γλυκόζης. Αν το παιδί είναι δραστήριο, θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας και φρούτο και, ανάλογα με το πόσες ώρες θα λείψετε και κάποιο ακόμα σνακ, όπως σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, ή κριτσίνια με τυρί, ή φρούτα με ξηρούς καρπούς, ή ρυζογκοφρέτες με τυρί. Προμηθευτείτε και ένα χυμό για τη περίπτωση υπογλυκαιμίας

Υπογλυκαιμία & πως αντιμετωπίζεται.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι κούραση, τρέμουλο, εφίδρωση, πονοκέφαλος, πείνα, χλωμάδα, θολή όραση, άγχος/ ευερεθιστικότητα, ή το παιδί να είναι πολύ πιο ήσυχο από ότι συνήθως. Το επίπεδο γλυκόζης, στο αίμα, είναι χαμηλότερο του 70 mg/dl, θεωρείται υπογλυκαιμία. Για την αντιμετώπισή της χρειάζεται να δώσετε στο παιδί υδατάνθρακες γρήγορης απορρόφησης, όπως 120ml- 240 ml χυμό, ή κανονικό αναψυκτικό όχι light ή zero (μισή κούπα 6-10 ετών, μια >10 ετών) ή 1 κ.

σούπας μέλι ή ζάχαρη 3 ταμπλέτες γλυκόζης/δεξτρόζη. Για παιδιά μικρότερα των 6 ετών αρκούν 1 – 2 κ. γλυκού μέλι, ή 50 – 100 ml χυμός. Μετράτε μετά από 15 λεπτά και, αν είναι πάνω από 70 – 80 mg, σκέφτεστε πότε είναι το επόμενο γεύμα, αν απέχει πάνω από μία ώρα, δίνετε και ένα κολατσιό, που να περιέχει υδατάνθρακες αργής απορρόφησης, όπως τοστ, ή γιαούρτι με φρούτο, ή φρούτο, αλλιώς ξαναδίνετε ίδια ποσότητα χυμού, ή ζάχαρης και μετά από 15 λεπτά ξαναμετράτε, μέχρι να φτάσει το σάκχαρο στο επιθυμητό όριο. Καλή υγιεινή διατροφή και όλα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο.

 


Τεύχος 32 σελίδα 42 Πατήστε εδώ

Related Post