Σακχαρώδης διαβήτης και διακοπές

μικρές συμβουλές για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Το ελληνικό καλοκαίρι αποτελεί συνώνυμο της ανεμελιάς, της διασκέδασης και της ξεκούρασης για όλους μας. Για πολλούς συνανθρώπους μας όμως, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, η περίοδος αυτή μπορεί να κρύβει αρκετές παγίδες. Ωστόσο, με μια μικρή προετοιμασία, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, μπορούν να προφυλάξουν την υγεία τους κατά τη θερινή περίοδο και να απολαύσουν τις διακοπές τους.

A) Προφυλακτικά μέτρα σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιώνκαύσωνα

 
• Αυξημένη κατανάλωση υγρών. Τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι σημαντικό για όλους μας να αυξάνουμε την κατανάλωση υγρών. Στα άτομα με διαβήτη ο γενικός αυτός κανόνας έχει διπλή αξία, καθώς οι αυξημένες τιμές σακχάρου στον οργανισμό (υπεργλυκαιμία) συντελούν στην πρόκληση αφυδάτωσης.

Συνιστάται η κατανάλωση νερού, ή υγρών χωρίς ζάχαρη, όπως το παγωμένο τσάι με λεμόνι και ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν καταναλώσετε φυσικό χυμό, θα πρέπει να γνωρίζετε πως αποτελεί πηγή υδατανθράκων, που θα πρέπει να προστεθούν στις υπόλοιπες τροφές (240 ml χυμού πορτοκαλιού, δηλ. ένα ποτήρι, έχει 25 γρ υδατάνθρακες περίπου).
• Άσκηση, ή κοπιαστικές εργασίες, καλό θα είναι να πραγματοποιούνται νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα.
• Επίγνωση των συμπτωμάτων και σημείων της θερμοπληξίας.

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι: Δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής δυνάμεων, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, ταχυκαρδία. Στις σοβαρότερες μορφές εμφανίζονται: Πυρετός, εμετοί, διάρροια, απουσία εφίδρωσης, απώλεια αισθήσεων. Είναι σημαντικό να γνωρίζεται τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς αναγνωρίζοντας έγκαιρα τα συμπτώματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.
• Αποφυγή υπογλυκαιμικών επεισοδίων Τα άτομα, που βρίσκονται υπό αγωγή με ινσουλίνη, θα πρέπει να γνωρίζουν πως, η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση της ινσουλίνης από το σημείο της ένεσης. Συνιστώνται λοιπόν συχνότερες μετρήσεις σακχάρου Σακχαρώδης διαβήτης και διακοπές μικρές συμβουλές για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι Τσερκέζου Μαρία, ειδικός παθολόγος διαβήτης στην καθημερινή ζωή (τουλάχιστον τέσσερις την ημέρα) και κατάλληλη ρύθμιση, ειδικά όταν πρόκειται να ακολουθήσει αυξημένη σωματική δραστηριότητα (κολύμβηση, θαλάσσια σπορ, ρακέτες κλπ).

• Προφύλαξη της ινσουλίνης, των μετρητών σακχάρου και των ταινιών μέτρησης από τις ακραίες θερμοκρασίες. Μην αφήνετε ποτέ την ινσουλίνη και τα αναλώσιμα υλικά εκτεθειμένα άμεσα στον ήλιο, ή μέσα στο αυτοκίνητο, όπου μπορεί να αναπτυχθούν θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 50οC.

Β) Προστασία των κάτω άκρων

  Ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι στην παραλία, στην πισίνα, στα αποδυτήρια, ή ακόμα και εντός του σπιτιού σας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τους τραυματισμούς από αιχμηρά αντικείμενα, εγκαύματα από την καυτή άμμο και την επαφή με ιούς, ή μικρόβια, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις.
• Εφαρμόστε αντηλιακή κρέμα στα πόδια σας για προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

Αν το θεωρείτε σκόπιμο, ενυδατώστε τα κάτω άκρα σας, αλλά μην εφαρμόζετε ενυδατική λοσιόν μεταξύ των δακτύλων.
• Χρησιμοποιείτε κατάλληλες κάλτσες και ανυψώνετε τα πόδια σας, όποτε μπορείτε, σε περίπτωση που παρουσιάζονται οιδήματα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε την ομαλή μικροκυκλοφορία και τη λειτουργία των νεύρων.

Γ) Σωστή διαιτητική συμπεριφορά

Οι θερινοί μήνες αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για σύσφιξη των οικογενειακών και φιλικών μας δεσμών και κοινωνικοποίηση. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου θα βρεθούμε μπροστά σε ένα τραπέζι με φίλους, ή συγγενείς, ή μπροστά στο μπουφέ ενός ξενοδοχείου.

Ακολουθούν μικρές συμβουλές για να τρώμε υγιεινά απολαμβάνοντας ταυτόχρονα όλες τις καλοκαιρινές γεύσεις.
• Διερευνήστε πρώτα τις διαθέσιμες τροφές σε ένα τραπέζι, ή στο μπουφέ. Γεμίστε το μεγαλύτερο κομμάτι του πιάτου σας με λαχανικά (τουλάχιστον το μισό πιάτο). Μεταξύ των κρεατικών επιλέξτε άσπρα κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα), αντί των κόκκινων (π.χ. χοιρινό).

Επιλέγετε πάντα κρέατα χωρίς λίπος (αποφύγετε τα παϊδάκια).
• Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά π.χ τα πιάτα με μαγιονέζα, βούτυρο, σάλτσες. Επιλέξτε λαχανικά με ελαιόλαδο και ξύδι/λεμόνι.
• Πιείτε νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη και σόδα (ή αναψυκτικά διαίτης) με το γεύμα σας. Αν καταναλώσετε αλκοόλ, πιείτε μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος και όχι πάνω από ένα (γυναίκες), ή δύο ποτά (άνδρες).

• Μην ξεχνάτε το επιδόρπιο. Αντιμετωπίστε το σαν ευκαιρία να προσλάβετε τις συνιστώμενες ποσότητες φρούτων, όπως καρπούζι και όχι για να προσλάβετε μηδενικής θρεπτικής αξίας γλυκίσματα, όπως πάστες. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να ευχαριστηθούμε την οικογένεια μας, τους φίλους μας και την ίδια τη ζωή. Είναι επίσης η κατάλληλη περίοδος για να εστιάσουμε εκ νέου στις αρχές της υγιεινής διατροφής, της αξίας της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Οι ασθενείς με διαβήτη, που τηρούν βασικές αρχές αυτοπροστασίας, είναι βέβαιο πως μπορούν, πιθανώς καλύτερα και από τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους, να απολαύσουν την πιο ανέμελη εποχή του χρόνου


Τεύχος 37 σελίδα 38 Πατήστε εδώ

Related Post