Ο διαβήτης το καλοκαίρι, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Για τα άτομα με διαβήτη ο συνδυασμός της καλοκαιρινής ζέστης με την αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι επικίνδυνος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά επεισόδια, αφυδάτωση, θερμοπληξία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη. Ακόμα, δε, κι αν δεν έχει πολλή υγρασία, η αυξημένη περιβαλλοντική θερμοκρασία μπορεί να τους απειλήσει, αφ’ ενός διότι μπορεί να «ανεβάσει» το σάκχαρο, αφ’ ετέρου διότι σε ορισμένα άτομα είναι διαταραγμένο το σύστημα θερμορύθμισης του οργανισμού, με συνέπεια να μην ιδρώνουν αρκετά, οπότε υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός τους. Σίγουρα ο μεγαλύτερος εχθρός για τα άτομα με διαβήτη είναι ο καύσωνας. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες πάνω από τους 27 βαθμούς Κελσίου αποτελούν εχθρό των διαβητικών. Και αυτό επειδή η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο τον οργανισμό τους, αλλά και τα φάρμακα, τις ταινίες και τους μετρητές σακχάρου, καθώς και τις αντλίες ινσουλίνης – με τα φάρμακα να χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και τα αναλώσιμα να οδηγούν σε λάθος μετρήσεις. Το καλοκαίρι είναι επίσης αυξημένος ο κίνδυνος μικροτραυματισμού, αφ’ ενός λόγω των «ανοιχτών» παπουτσιών (σανδάλια, σαγιονάρες) που φορούν τα άτομα με διαβήτη οι ασθενείς, αφ’ ετέρου λόγω των λιγότερο ενδυμάτων που αφήνουν περισσότερο δέρμα εκτεθειμένο στο περιβάλλον.

Εξαιρετικά επικίνδυνο, δε, είναι το περπάτημα δίχως παπούτσια στην παραλία: μπορεί να προκαλέσει από κοψίματα έως εγκαύματα σε όσους έχουν διαβητική περιφερική νευροπάθεια. Αν ένας διαβητικός δεν αντιληφθεί εγκαίρως ότι λόγου χάρη γρατσουνίστηκε κάπου, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρή πληγή η οποία μπορεί να τον φτάσει ακόμα και στον ακρωτηριασμό. Κάθε καλοκαίρι βλέπουμε συχνά προβλήματα στα πόδια των ατόμων με διαβήτη τα οποία μπορούν να προληφθούν με στοιχειώδη φροντίδα. Πρόβλημα μπορεί επίσης να δημιουργήσουν και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με το κολύμπι, η οποία μειώνει τις ανάγκες σε φάρμακα, αλλά και οι διατροφικές παρεκτροπές που αυξάνουν τις ανάγκες σε φάρμακα.

Τι να κάνετε το καλοκαίρι

  Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, μη τυχόν χρειάζονται αναπροσαρμογή τα φάρμακά σας.

• Να έχετε αναμμένο το κλιματιστικό στο σπίτι σε θερμοκρασία το πολύ 2526 βαθμών, ακόμα και όταν κοιμάστε (αρκεί να μη σας «χτυπάει» ο αέρας).
• Να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε.
• Μη φοβάστε τα αναψυκτικά τύπου λάιτ.
• Να πίνετε χυμούς, αλλά με μέτρο, διότι περιέχουν υδατάνθρακες.
• Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι, εντός ή εκτός σπιτιού.

• Όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, να μετράτε το σάκχαρό σας. Αν δείτε πως είναι χαμηλό πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία μέσα στο νερό.
• Μην κολυμπάτε μόνοι και μην κάνετε μόνοι θαλάσσια σπορ.
• Αν παίρνετε ινσουλίνη, να την μεταφέρετε και να την φυλάτε σε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες.
• Μην αφήνετε ποτέ τα αντιδιαβητικά φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό (μετρητές, αντλίες) μέσα στο αυτοκίνητο, κάτω από την ομπρέλα στην θάλασσα ή την πισίνα, ή πάνω στην πετσέτα θαλάσσης.

Πρέπει να βρίσκονται σε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστη.
• Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι με μέτρο και πάντα μετά από λήψη τροφής (δεν πίνουμε αλκοόλ ποτέ νηστικοί).

Αν προγραμματίζετε να φύγετε για διακοπές

 
• Πάρτε μαζί σας 1,5 έως 2 φορές περισσότερα φάρμακα, ταινίες και βελόνες μέτρησης απ’ ό,τι κανονικά θα χρησιμοποιούσατε, ώστε να μην «ξεμείνετε».
• Να έχετε όλα τα φάρμακα, τους μετρητές και τα αναλώσιμα στις χειραποσκευές σας και όχι σε βαλίτσες που θα αφήσετε λ.χ. στο αυτοκίνητο στο αμπάρι του πλοίου ή θα δώσετε στο τσεκ ιν του αεροδρομίου.

• Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, πρέπει να κάνετε στάση (αν κινείστε οδικώς) ή να σηκώνεστε και να περπατάτε (στο πλοίο, στο αεροπλάνο) κάθε μία ώρα, για να αποφύγετε τις θρομβώσεις. Να πίνετε επίσης άφθονο νερό.
• Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, ενημερώστε λίγες μέρες νωρίτερα την αεροπορική εταιρεία ότι έχετε διαβήτη, για να σας ετοιμάσει ειδικό φαγητό. Αν στην πτήση σας δεν σερβίρεται φαγητό, πάρτε μαζί σας κάτι θρεπτικό και κατάλληλο για εσάς. Να έχετε επίσης μαζί σας αρκετά σνακ για διαβητικούς, για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της πτήσης.

• Να έχετε στην τσάντα σας πάντοτε τα σνακ ή ταμπλέτες που παίρνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.
• Να πάρετε μαζί σας αντίγραφα των συνταγών των φαρμάκων σας.
• Αν παρουσιάσετε γαστρεντερίτιδα (εκδηλώνεται με εμέτους, διάρροια κτλ), να μετράτε πιο συχνά το σάκχαρό σας απ το συνηθισμένο. Αν σε δύο μετρήσεις είναι πάνω 240 mg/ dl, πάρτε τηλέφωνο το γιατρό σας. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση και να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση του σακχάρου στους διαβητικούς.


Τεύχος 36 σελίδα 44 Πατήστε εδώ

Related Post