Διαβήτης και Ταξίδι (Μέρος 2ο)

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάγκη ή επιθυμία για ταξίδια. Φυσικά, η φύση της διαταραχής και ο τρόπος θεραπείας του διαβήτη επιβάλλουν κάποιες προληπτικές ενέργειες οι οποίες παρατίθενται στο άρθρο που ακολουθεί. Το άρθρο, λόγω του μεγέθους του, δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη. Στο ανά χείρας τεύχος παρατίθεται το δεύτερο μέρος. Το πρώτο μέρος μπορείτε να το αναζητήσετε στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού.


Πολλοί ταξιδεύουν στις διακοπές είτε τις ημέρες των εορτών, είτε το καλοκαίρι.

Ταξιδεύουν είτε με δικό τους μέσον (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα), είτε με λεωφορείο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο. Άλλοι επισκέπτονται μακρινά και εξωτικά μέρη, άλλοι απλά τους γονείς τους ή συγγενείς που μένουν σε κάποιο χωριό. Το άτομο που έχει διαβήτη μπορεί να βρει δυσκολίες στην καθημερινή ρύθμιση του σακχάρου στα ταξίδια και τις διακοπές. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να θυσιάσει ούτε την εκδρομή και τη χαρά ούτε τη ρύθμιση του σακχάρου του. Αρκεί να προβλέψει από πριν τις ανάγκες του και να αποκτήσει γνώσεις που θα του χρησιμεύσουν στο ταξίδι.

Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι χρήσιμες, τόσο για άτομα με διαβήτη τύπου 1 όσο και άτομα με διαβήτη τύπου 2, με την αναγκαία προσαρμογή ανάλογα με τον τύπο και τη θεραπεία του διαβήτη τους. Πριν το ταξίδι καλό είναι το άτομο με διαβήτη να συμβουλευθεί το γιατρό του και μάλιστα αρκετά νωρίς, ίσως και ένα μήνα πριν από την αναχώρησή του, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στο ταξίδι του.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙ∆ΙΩΤΕΣ ΣΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ∆ΙΑΒΗΤΗ

Μπορεί να μην έχεις μεγάλη άνεση με τους συνταξιδιώτες σου, όμως είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν ότι έχεις διαβήτη. Ενημέρωσέ τους, αν δεν ξέρουν ήδη, τί να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης – κυρίως σε περίπτωση υπογλυκαιμίας και τι να περιμένουν από σένα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Γενικά συνιστάται να φοράς (και) στο ταξίδι ένα βραχιόλι που να γράφει ότι έχεις διαβήτη, αν παίρνεις ινσουλίνη, και έναν αριθμό τηλεφώνου για επικοινωνία με το γιατρό σου ή με ένα κοντινό σου πρόσωπο.

Στον κατάλογο των επαφών σου στο κινητό σου τηλέφωνο σημείωσε έναν αριθμό με την ένδειξη «τηλέφωνο ανάγκης», ιδίως αν ταξιδεύεις μόνος σου. Πολλοί διασώστες έχουν εκπαιδευτεί να ελέγχουν τις επα φές στο κινητό τηλέφωνο ατόμων που βρίσκονται σε κώμα και να καλούν.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑ ΤΟΥ ∆ΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΤΟ ΤΑΞΙ∆Ι ΣΟΥ

Πρέπει τα σύνεργα του διαβήτη και την ινσουλίνη να τα έχεις μαζί σου και πάντοτε πρόχειρα. Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, με τρένο ή με λεωφορείο μην ξεχνάς να έχεις τα σύνεργα και τα φάρμακα για το διαβήτη σε μια τσάντα μαζί σου και όχι στις αποσκευές που έχεις παραδώσει. Με όποιο μέσον και αν ταξιδεύεις, να είσαι σίγουρος ότι έχεις εύκολη πρόσβαση σε ό,τι χρησιμοποιείς για το διαβήτη σου.

∆εν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν θα χρειαστείς κάτι. Καλύτερα να είσαι σίγουρος ότι τα απαραίτητα αντικείμενα για την υγεία σου είναι συνεχώς μαζί σου, παρά σε αποσκευές που μπορεί να καθυστερήσουν να σου παραδοθούν ή και να χαθούν. Τα σύνεργα και τα φάρμακα για το διαβήτη πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστή πλαστική θήκη από τα υπόλοιπα υγρά που ενδεχομένως έχεις μαζί σου στο αεροπλάνο. Έτσι μπορούν οι ελεγκτές να διακρίνουν ποια είναι τα υλικά για το διαβήτη από τα υπόλοιπα. Ίσως μάλιστα να χρειάζεται να έχεις μαζί σου και τα κουτιά από τις συσκευασίες για να αποδείξεις ότι τα υλικά αυτά είναι σύμφωνα με το σημείωμα του γιατρού σου ή τις συνταγές που έχεις μαζί σου.

ΝΟΙΑΣΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΗΤΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΤΑΞΙ∆Ι

Η ινσουλίνη που μπορεί να χρειαστείς κατά τη διαδρομή σου ή την πτήση σου, αλλά και η επί πλέον ινσουλίνη, που δεν θα χρησιμοποιήσεις κατά το ταξίδι σου, αλλά αργότερα, πρέπει να είναι μαζί σου. Στο χώρο αποσκευών επικρατούν υπερβολικές θερμοκρασίες (είτε πολλή ζέστη, όπως σε ένα λεωφορείο, είτε πολύ κρύο, όπως στο αεροπλάνο) και η ιν σουλίνη μπορεί να αλλοιωθεί, όπως και οι ταινίες. Αν χρησιμοποιείς κάποιο μικρό ψυγείο ή παγοκύστες για τη συντήρηση της ινσουλίνης κατά τη μεταφορά της, η ινσουλίνη θα πρέπει να παραμένει σε συνθήκες ψύξης και όχι σε συνθήκες κατάψυξης. Η κατάψυξη καταστρέφει την ινσουλίνη. Προσοχή στην υπερβολική ζέστη και στην έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι.

Τα φάρμακα, η ινσουλίνη (και η αντλία ινσουλίνης) μπορεί να αλλοιωθούν. Σκέψου, αν σκοπεύεις να κάνεις ηλιοθεραπεία για πολλές ώρες (την οποία δεν συνιστούμε), μήπως χρειάζεται για εκείνες τις μέρες να χρησιμοποιείς ινσουλίνη σε πένες. Οδηγίες για τη χρήση της αντλίας στο κολύμπι έχουν δοθεί σε κάθε χρήστη αντλίας ινσουλίνης.

ΜΑΘΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙ∆ΙΚΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Υπάρχουν συστάσεις για αποσύνδεση από την αντλία ινσουλίνης κατά την απογείωση και την προσγείωση, καθώς ορισμένες μελέτες βρήκαν ότι οι μεταβολές πίεσης μπορεί να κάνουν την αντλία να χορηγεί περισσότερη ινσουλίνη από το αναμενόμενο. Είναι ασφαλές να επανασυνδεθείς όταν το αεροπλάνο βρίσκεται και πάλι στο μεγάλο υψόμετρο και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Είναι σωστό πριν συνδεθείς και πάλι να ελέγξεις αν υπάρχουν φυσαλίδες αέρα στους καθετήρες, γιατί τότε μπορεί η αντλία να χορηγεί λιγότερες μονάδες ινσουλίνης.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

Ένα σημείωμα από το γιατρό σου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά (αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό), με το οποίο να πιστοποιείται ότι έχεις διαβήτη και ότι πρέπει να έχεις μαζί σου πάντοτε φάρμακα ή ινσουλίνη, μετρητές και αναλώσιμα και κάποια τρόφιμα, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις. Περίεργοι ελεγκτές και εργαζόμενοι στην ασφάλεια των αεροδρομίων είναι σίγουρο ότι θα το ζητήσουν. Σε περιπτώσεις σοβαρής υπογλυκαιμίας ένα τέτοιο σημείωμα μπορεί να είναι σωτήριο. Συνιστάται επίσης να έχεις αντίγραφα αυτού του σημειώματος και να έχουν αντίγραφο εκείνοι που ταξιδεύουν μαζί σου.

Η αντλία ινσουλίνης μπορεί να προβληματίσει την ασφάλεια του αεροδρομίου, γι’ αυτό καλό είναι να αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να τη φοράς συνδεδεμένη στο σώμα σου, ακόμα και όταν περνάς από ελέγχους. Μάθε και γράψε τα ονόματα των φαρμάκων που παίρνεις, όπως κυκλοφορούν σε άλλες χώρες. Μπορεί να σου χρειαστούν αν χάσεις αυτά που έχεις. Εντόπισε τα τοπικά νοσοκομεία και φαρμακεία εκεί που θα πας. Μπορεί να τα χρειαστείς.

Μάθε που είναι οι πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας μας και τα τηλέφωνά τους. Μάθε πως λένε «έχω διαβήτη» ή «παίρνω ινσουλίνη» ή «έχω υπογλυκαιμία» στη γλώσσα της χώρας που θα πας. Σκέψου να κάνεις μια ασφάλεια υγείας για όσο διαρκεί το ταξίδι σου, αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, ή να βγάλεις την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Σε περίπτωση που χρειαστείς νοσηλεία θα σε γλυτώσει από πολλά έξοδα και ταλαιπωρίες. Μάθε και αποφάσισε σχετικά με τα έξοδα επαναπατρισμού και πως μπορεί να καλυφθούν στην (σπάνια) περίπτωση που σου χρειαστεί.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟ∆ΡΟΜΙΩΝ

Ρώτησε τι δυνατότητες υπάρχουν αν κάποιος πάθει βαριά υπογλυκαιμία ή διαβητική κετοξέωση σε μια κρουαζιέρα. Υπάρχει φροντίδα για αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων; Υπάρχει γιατρός; Υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη; Μάθε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς για τις δυνατότητες που σου προσφέρει το μέσον που χρησιμοποιείς. Και καλό ταξίδι. Ενδιαφέρουσες σελίδες στα Ελληνικά για όσους έχουν διαβήτη και ταξιδεύουν

www.medtronic-diabetes.gr/
www.ioanninamed.gr/updating/first-aid/121-survival-guide/724-traveling-with-diabetes
www.pasydi.gr/?p=255
www.medlook.net/
www.peand.gr/page.asp?pid=193&lng=1
www.healthview.gr/
www.eumedline.eu/post/SAKXARWDHS-DIAVHTHS-KAI-DIAKOPES
yourdoc.gr/diavitis-proetoimasies-taksidi/
www.thai.gr/forum/index.php?topic=1973.0
www.lifescan.gr/parentskids/article/helpfultools/travelchecklist
και στα Αγγλικά
www.diabetestravel.org
wwwnc.cdc.gov/travel
www.worldclinic.com

Κανόνες που πρέπει να θυμάσαι πριν κάθε σου ταξίδι

» Μη ξεχάσεις τα σύνεργα του διαβήτη
» Να μετράς το σάκχαρό σου
» Να υπολογίζεις τι τρως (και τι πίνεις)
» Προσπάθησε να τηρείς το καθημερινό σου πρόγραμμα
» Να είσαι πάντοτε έτοιμος να αντιμετωπίσεις μια υπογλυκαιμία
» Ενημέρωσε τους συνταξιδιώτες σου ότι έχεις διαβήτη
» Φρόντισε που θα έχεις τα σύνεργα του διαβήτη και την ινσουλίνη στο ταξίδι σου
» Νοιάσου πως θα μεταφέρεις με ασφάλεια την ινσουλίνη και το μετρητή σου στο ταξίδι
» Μάθε αν υπάρχουν ειδικότερες οδηγίες για την αντλία ινσουλίνης στο αεροπλάνο
» Φρόντισε να έχεις μαζί σου έγραφα και βεβαιώσεις
» Ενημέρωσε την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πλοίων


Τεύχος 47 σελίδα 46 Πατήστε εδώ

Related Post