Διαβήτης και Πασχαλινό τραπέζι

Ποια είναι τα εδέσματα εκείνα που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πασχαλινό τραπέζι και τι πρέπει να προσέξουμε:

Μαγειρίτσα:

Περιλαμβάνει συνήθως εντόσθια, φρέσκα κρεμμύδια, λαχανικά, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μια μερίδα μαγειρίτσας αποδίδει μέχρι και 550 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη δυστυχώς περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αν σας ενδιαφέρει η χοληστερόλη σας χρησιμοποιείστε για την παρασκευή της μόνο ασπράδι αυγού και όχι κρόκο, ή προσθέστε γιαούρτι αντί για αυγολέμονο.

Αρνί:

Το αρνίσιο κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος. Προτιμήστε το κατσικάκι από το αρνάκι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αν επιλέξετε να το ψήσεσε στο φούρνο, περιορίστε τη προστιθέμενη ποσότητα ελαιολάδου στο ελάχιστο και στύψτε άφθονο λεμόνι στο κρέας, καθώς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και βιταμίνη C που συνεισφέρει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Πατάτες:

Γνωρίζοντας πλέον ότι οι πατάτες μπορούν να υπάρχουν στο πιάτο ενός ατόμου με διαβήτη, μπορούμε να τις συμπεριλάβουμε στο πασχαλιάτικο μενού, αρκεί να αποφύγουμε να τις μαγειρέψουμε μαζί με το κρέας, δεδομένου ότι το άμυλο έχει τη τάση να απορροφά μεγάλη ποσότητα λίπους. Μη διστάσετε, λοιπόν, να φάτε πατάτες ή άλλη πηγή υδατανθράκων όπως ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί μαζί με το κρέας, γιατί αυτό μας χορταίνει και συνεπώς μειώνει τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε κρέας.

Αυγά:

Περιοριστείτε στην καταναλωση ενός αυγού κατά την ημέρα του Πάσχα κατά το έθιμο, επειδή συνήθως έπεται καταιγισμός ζωικής πρωτεϊνης και λίπους, με την κατανάλωση του οβελία.

Γλυκά:

Γενικά γνωρίζουμε ότι η κατανάλω ση γλυκισμάτων δεν είναι απαγορευτική σε ένα άτομο με διαβήτη, αλλά καλόν είναι να γίνεται συνετή κατανάλωση και πάντα στο πλαίσιο ενός γενικά σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου. Προτιμήστε και αρκεστείτε για παράδειγμα σε μια φέτα από το πατροπαράδοτο πασχαλινό τσουρέκι που περιέχει περίπου 80 θερμίδες.

Αλκοόλ:

Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα), δεδομένου ότι δίνει θερμίδες (ένα ποτηράκι κρασί 150 ml αποδίδει περίπου 120 θερμίδες). Ταυτόχρονα θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να καταναλώνεται πάντα με τα γεύματα και όχι με άδειο στομάχι για να αποφύγουμε την υπογλυκαιμία.

Γενικές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι

• Καταναλώστε τρόφιμα όπως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέατα, δημητριακά, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
• Όταν καθίσετε στο πασχαλινό τραπέζι ξεκινήστε το γεύμα σας πρώτα με σαλάτα. Αυτό θα σας βοηθήσει κυρίως να τιθασεύσετε την ορμή σας για την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας κρέατος.

Οι σαλάτες είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών & συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ παράλληλα προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού. Μην ξεχνάτε ότι τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης εξαιτίας τόσο της περιεκτικότητάς τους σε διαιτητικές ίνες όσο και σε φυτοστερόλες.
• Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην μπλέκετε το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας.
• Μη σηκώνεστε από το τραπέζι με έντονο το αίσθημα του κορεσμού. Τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή σας και αφήνοντας το πιρούνι στο τραπέζι μετά από κάθε μπουκιά.

• Αν τηρήσατε τη νηστεία αυτές τις ημέρες, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σταδιακή εισαγωγή των τροφίμων που αποκλείσατε από το διαιτολόγιό σας. Το βράδυ της Ανάστασης περιοριστείτε στη μαγειρίτσα, το κόκκινο αυγό και τη σαλάτα.
• Αν νιώθετε ότι το παρακάνατε την ημέρα του Πάσχα, προσπαθήστε την επόμενη ημέρα να περιορίσετε το φαγητό σας σε απλές και μάλλον αυστηρές επιλογές καταναλώνοντας περισσότερο άπαχο ψητό κρέας και δίνοντας έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.
• Ζυγιστείτε στην αρχή της εορταστικής περιόδου και κατ’ εξαίρεση μετράτε το βάρος σας κάθε μέρα, για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.
• Ασκηθείτε σε καθημερινή βάση.

Επωφεληθείτε των ημερών αργίας για λίγη περισσότερη άσκηση.
• Σκεφθείτε, επιλέξτε σωστά και απολαύστε τα πασχαλινά εδέσματα, έχοντας στην άκρη του μυαλού σας τη ρύθμιση του σακχάρου, ώστε να χαρείτε πραγματικά το εορταστικό κλίμα των ημερών χωρίς ενοχές.

Καλές γιορτές και καλό Πάσχα!


Τεύχος 35 σελίδα 58 Πατήστε εδώ

Related Post