∆ιασκέδαση και διαβήτης στις διακοπές για τους νέους

Τo καλοκαίρι είναι περίοδος ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης για όλους µας αλλά και για τους νέους που πάσχουν από διαβήτη, οι οποίοι οφείλουν να προσφέρουν στον εαυτό τους όµορφες στιγµές, µε ασφάλεια και δίχως να απορρυθµίσουν τα επίπεδα γλυκόζης αίµατος. Ποιά είναι η προτεινόµενη κατανάλωση αλκοόλ και πώς µπορεί να γίνει αυτό µε ασφάλεια; Η συνιστώµενη ποσότητα αλκοόλ για όλα τα ενήλικα άτοµα και όχι µόνο για άτοµα µε διαβήτη είναι 1 ποτό ηµερησίως για τις γυναίκες και µέχρι 2 ποτά ηµερησίως για τους άνδρες. Ως γενικός κανόνας, µια µονάδα αλκοόλ περιέχεται σε :

◗ 1 µικρό ποτήρι κρασί (100ml)

◗ 1 ποτήρι µπύρα (250ml)

◗ 1 «µεζούρα» αυτών που αποκαούνται «σκληρό αλκοόλ» (25ml) π χ ούζο, τσίπουρο, ρακί, βότκα, ουίσκι

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται µε άδειο στοµάχι, µετά από έντονη άσκηση ή όταν οι τιµές σακχάρου είναι χαµηλές. Τα διαφορετικά ποτά προκαλούν διαφορετική άµεση αντίδραση στη γλυκόζη του αίµατος. Συνήθως σε ποσότητες πάνω απο 2 αλκοολικές µονάδες αρχικά η γλυκόζη στο αίµα αυξάνεται, γιατί και το αλκοόλ είναι µορφή υδατάνθρακα, και αυτό θα εξαρτηθεί και από την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες του ποτού. Ποτά όπως γλυκό κρασί περιέχουν 12γρ υδατανθράκων ανα 200ml, η κανονική µπύρα περίπου 11-13γρ υδατανθράκων τα 355ml, σε αντίθεση µε ξηρά κρασιά που περιέχουν 1-2γρ υδατανθράκων ανά ποτήρι και η µπύρα light που περιέχει 5γρ υδατανθράκων ανά 355ml. Βέβαια η γλυκόζη ανεβαίνει ακόµη πιο απότοµα αν καταναλωθούν κοκτέιλ ποτά που περιέχουν συνδιασµό λικέρ, χυµών, σιροπιών, αναψυκτικών µε ζάχαρη κλπ. γι’ αυτό είναι πιο συνετό να προτιµήσουµε ποτά – µείγµατα µε σόδα διαίτης, diet tonic, αναψυκτικό light ή απλό νερό.

Εάν κανείς υπερβεί την συνιστώµενη πρόσληψη, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό µπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιµία αµέσως µετά και µέχρι και 24 ώρες, µετά την κατανάλωση. Στις περιπτώσεις αυτές, οι τιµές του σακχάρου πρέπει να µετρώνται στην αρχή, κατά την διαρκεια, στο τέλος της κατανάλωσης, πριν τον ύπνο και ακόµα και κατά την διαρκεια της νύχτας. Εάν οι µετρήσεις είναι κάτω από το εύρος των 100-140ml/dl, ειδικά πριν τον ύπνο, τότε πρέπει να πάρουµε 1 ισοδύναµο υδατανθράκων, όπως 2-4 κράκερ και 1 φέτα τυρί ή 10-15 πατατάκια, και να επαναλάβουµε εάν χρειαστεί.

Ποια είναι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες των καλοκαιρινών γλυκών;

Το παγωτό είναι ο «Βασιλιάς» του καλοκαιριού και σίγουρα όχι µια απαγορευµένη λιχουδιά. Τα παγωτά του εµπορίου αναγράφουν την ποσότητα των υδατανθράκων ανα τεµάχιο κάτι που κάνει εύκολο τον υπολογισµό της δόσης γευµατικής ινσουλίνης που απαιτείται. Συνήθως αυτή η ποσότητα κυµαίνεται από 19γρ υδατάνθρακες για ένα κώνο 60γρ, 35-41γρ υδατάνθρακες για ένα ατοµικό κύπελο παγωτό 130γρ περίπου και 26γρ υδατανθράκων για ένα απλό ξυλάκι. Στην περίπτωση που επιλέξουµε µη τυποποιηµένο παγωτό σε ένα κατάστηµα ή στο σπίτι, µια µικρή µπάλα παγωτό (40γρ) µε γεύση βανίλια/σοκολάτα/φράουλα έχει 9-11γρ υδατανθράκων. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα επιδόρπια frozen yogurt τα οποία περιέχουν 37γρ υδατάνθρακες σε ένα µικρό κύπελο περίπου 174γρ (χωρίς να υπολογίσουµε τα toppings). Αντίστοιχα η γρανίτα φράουλα περιέχει 22γρ υδατάνθρακες ανά 100 γρ. Καλύτερη επιλογή αποτελούν τα παγωτά τύπου 0% ζάχαρη που δεν περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη αν και περιέχουν άλλους υδατάνθρακες που θα πρέπει να υπολογιστούν.

Πολύ δηµοφιλής το καλοκαίρι είναι η κρέπα αν και οι µερίδες της που σερβίρονται στα καταστήµατα προκαλούν µεγάλη φόρτιση ζάχαρης, λίπους και θερµίδων. Επειδή η περιεκτικότητα σε λίπος είναι αυξηµένη καλό είναι να γίνεται µέτρηση σακχάρου όχι µόνο 2 ώρες µετά την κατανάλωση αλλά και 3 ώρες µετά, ώστε να γίνεται διορθωτική δόση ινσουλίνης εάν χρειάζεται.


Τεύχος 52 σελίδα 41 Πατήστε εδώ

Related Post