Η παιδική ηλικία αποτελεί την πιο καθοριστική περίοδο για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με την οικογένεια και το σχολείο να διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι διατροφικές συνήθειες, που εδραιώνονται σε αυτή την ηλικία, συχνά υιοθετούνται σε όλη την διάρκεια της μετέπειτα ζωής του ανθρώπου. Η υιοθέτηση όμως μίας ισορροπημένης και επαρκούς σε θρεπτικά συστατικά διατροφής δεν περιλαμβάνει μόνο τα βασικά γεύματα αλλά και γευματίδια, όπως το κολατσιό στο σχολείο και το απογευματινό, τα οποία είναι εξίσου απαραίτητα όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ένα υγιεινό και νόστιμο κολατσιό στο σχολείο παρέχει ενέργεια διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το παιδί αποκτώντας την ενέργεια που χρειάζεται μπορεί να αντεπεξέλθει τόσο στις σχολικές απαιτήσεις, όσο και στο παιχνίδι. Ας μην ξεχνάμε πως, όταν ένα παιδί είναι εξαντλημένο από την πείνα, παρουσιάζει δυσκολία συγκέντρωσης και έχει μειωμένη απόδοση.
Επιπρόσθετα, τα παιδιά που παίρνουν κολατσιό πεινάνε λιγότερο όταν επιστρέφουν σπίτι για το μεσημεριανό γεύμα, το οποίο δεν καταναλώνουν με λαιμαργία με συνέπεια να μην τρώνε ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες. Το υγιεινό κολατσιό συνιστάται να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά (ιδιαίτερα κορεσμένα και trans λιπαρά). Η καλύτερη, λοιπόν επιλογή είναι οι γονείς να ετοιμάζουν σπιτικό κολατσιό για το σχολείο, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις γευστικές προτιμήσεις του μικρού παιδιού. Οι επιλογές είναι πολλές και αυτό που χρειάζεται είναι το κολατσιό να φτιάχνεται με φαντασία. Κάποιες επιλογές είναι οι παρακάτω:
Σάντουιτς
Επιλέγουμε διάφορα είδη ψωμιού για να έχουμε ποικιλία (ψωμί του τοστ, μπαγκέτα, αραβικές πίτες).
Μέσα στο σάντουιτς μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε συνδυασμό από: τυρί, άπαχο ζαμπόν ή γαλοπούλα (αποφεύγουμε τα μείγματα αλλαντικών που περιέχουν περισσότερο λίπος), σπιτικό μπιφτέκι, ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τόνο, αυγό (βραστό ή ομελέτα) τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από λαχανικά (ψιλοκομμένο αγγούρι, καρότο, σφιχτή ντομάτα). Αντί για βούτυρο αγελάδος μπορούμε να αλείψουμε το σάντουιτς με τυρί κρέμα, όπως τo κατίκι ή το cottage.
Σπιτικές πίτες
Τυρόπιτα, χορτόπιτα ή κιμαδόπιτα φτιαγμένες με ελαιόλαδο. Οι πίτες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου 3 ημέρες. Μία επίσης καλή επιλογή είναι και τα αλμυρά κέικ και η σπιτική πίτσα.
Γλυκίσματα
Αν το παιδί ζητάει για κολατσιό κάτι σε γλυκό μπορούμε να του ετοιμάσουμε σπιτικό κέικ που να περιέχει κομμάτια φρούτων, σοκολάτα ή καρότο , σπιτικά μπισκότα ή σπιτικές μπάρες δημητριακών (πχ με βρώμη). Μια υγιεινή γλυκιά επιλογή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι και το παστέλι. Το κολατσιό θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο εποχής. Επιλέξτε φρούτα που καθαρίζονται εύκολα, όπως η μπανάνα, ή που δεν χρειάζονται καθάρισμα, όπως τα βερίκοκα. Εντούτοις, αν το παιδί θέλει να συνοδεύσει το κολατσιό του με κάποιο χυμό, επιλέγουμε φυσικούς χυμούς στους οποίους δεν έχει γίνει προσθήκη ζάχαρης.
Οι χυμοί, παρόλο που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα, είναι πλούσιοι και σε θερμίδες και η αυξημένη κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους πέραν του φυσιολογικού. Για τον λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν την κατανάλωση των φρούτων ολόκληρων και όχι με την μορφή χυμού. Κάποιες φορές που δεν είναι εφικτή η παρασκευή κολατσιού από το σπίτι, υπάρχει και η επιλογή του κολατσιού από το σχολικό κυλικείο. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η πολιτεία έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία (Υγειονομική διάταξη ΥΑ Υ1γ/Γ.Π/οικ 81025 – ΦΕΚ Β 2135/ 29-8-2013 που τροποποιήθηκε και ισχύει με την Υ1γ/Γ.Π./οικ 96605 – ΦΕΚ Β 2800/04-11-2013) η οποία καθορίζει ρητά τα τρόφιμα που μπορούν να διατίθονται στα κυλικεία των σχολείων, καθώς και τις προδιαγραφές για την σύστασή τους. Συγκεκριμένα, στα σχολικά κυλικεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να διατίθονται προς πώληση:
- Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα σε ατομικές συσκευασίες
- Φρέσκες φρουτοσαλάτες και σαλάτες λαχανικών
- Φυσικοί χυμοί φρούτων ή/και λαχανικών, συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί εμπορίου χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- Γάλα (πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο, με κακάο), γιαούρτι
- Ατομικές μερίδες τυριών
- Απλά αρτοσκευάσματα σε ατομικές μερίδες (κουλούρι, κριτσίνια, φρυγανιές, κράκερς)
- Διάφορα αρτοσκευάσματα σε ατομικές μερίδες (μουστοκούλουρα, σταφιδόψωμο, μπάρες δημητριακών, απλά μπισκότα, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πίτσα)
- Σάντουιτς/ τοστ με τυρί ή/και γαλοπούλα
- Γλυκίσματα σε ατομικές μερίδες (κρέμα, ρυζόγαλο, παστέλι, χαλβάς, μέλι, σοκολάτα)
- Εμφιαλωμένο νερό σε ατομική συσκευασία 500 ml
Τεύχος 41 σελίδα 54 Πατήστε εδώ