Νέα από το 19ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την παχυσαρκία

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες για καλύτερο έλεγχο του βάρους

  Στο 19ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία που πραγματοποιήθηκε στη Λυών τον περασμένο Μάιο, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η προτίμησή μας για γλυκιά γεύση είναι έμφυτη και πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη, η γλυκιά γεύση, στη φύση, παραπέμπει σε «ασφαλή» τροφή, ενώ η πικρή ενδέχεται να κρύβει… κινδύνους. Αν και η επιθυμία για γλυκιά γεύση είναι εντονότερη στην πρώιμη παιδική ηλικία και σταδιακά μειώνεται καθώς οδεύουμε προς την ενήλικη ζωή μας, εντούτοις, πάντοτε επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές και, συχνά, δυσκολεύει όσους επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους ή πρέπει να περιορίζουν τους υδατάνθρακες στο διαιτολόγιό τους. Μία από τις στρατηγικές που προτάθηκαν για τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους στα πλαίσια του συνεδρίου είναι η ενθάρρυνση για αντικατάσταση προϊόντων που περιέχουν γλυκαντικές ύλες με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, όπως η ζάχαρη ή η φρουκτόζη, με αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλυκαντικές ύλες που αποδίδουν χαμηλές ή καθόλου θερμίδες, όπως τα γλυκαντικά από στέβια, η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Αυτή η μέθοδος της «απλής αντικατάστασης» επιτρέπει στους καταναλωτές να μετριάσουν την ενεργειακή πρόσληψη (δηλαδή τις θερμίδες που προσλαμβάνουν), χωρίς ωστόσο να αποκλείουν ορισμένες τροφές –και την ευχαρίστηση που προσφέρουν- από το διαιτολόγιό τους. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Διαβητολογικό Σύλλογο (Αmerican Diabetes Association) και τον Βρετανικό Διαβητολογικό Σύλλογο (Diabetes UK) οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (γνωστές και ως υποκατάστατα ζάχαρης) που προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα προσδίδουν γλυκιά γεύση, έχουν ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ανήκουν στα πρόσθετα τροφίμων και έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα και ποτά, μετά από εκτενή και μακροχρόνια αξιολόγηση από τις πλέον αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Έτσι,μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με διαβήτη, αλλά και τα παιδιά και οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, πάντοτε στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Τελικά, τα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες αποτελούν μια ακόμη επιλογή για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο γλυκαιμικό έλεγχο ή τον έλεγχο του βάρους.


Τεύχος 27 σελίδα 53 Πατήστε εδώ

Related Post