Καλοκαιρινά φρούτα και διαβήτης

Τα φρούτα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής του διαβήτη. Αν και για πολλούς θεωρούνται «απαγορευμένα» τρόφιμα, λόγω κυρίως της περιεκτικότητάς τους σε φυσικά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να περιορίζονται μόνο στα ξυνόμηλα και στα γκρέιπφρουτ, τα φρούτα έχουν και πρέπει να έχουν τη θέση τους στο καθημερινό διαιτολόγιο των ατόμων με διαβήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συστάσεις των μεγάλων οργανισμών πρέπει να καταναλώνονται 2-3 φρούτα καθημερινά, παράλληλα με πρόσληψη λαχανικών και σαλατικών έτσι ώστε να έχουμε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως εκτός από τα σάκχαρα, τα φρούτα αποτελούν πηγές φυστικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Για τον λόγο αυτό, αν προσέξουμε την ποσότητα και το στάδιο ωρίμανσής τους, αποφύγουμε την υπερβολή στην κατανάλωση κάποιων φρούτων που είναι πολύ υψηλά σε σάκχαρα, όπως π.χ. σύκο και σταφύλι και τα εντάξουμε κατάλληλα στη διατροφή και το διαιτολόγιο, δεν θα υπάρξει καμία επιβαρυντική επίδρασή τους στα επίπεδα γλυκόζης και στη συνολική γλυκαιμική ρύθμιση των ατόμων που θα τα καταναλώσουν. Είναι γεγονός πως τα καλοκαιρινά φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι) είναι πιο γλυκά από τα αντίστοιχα της χειμερινής περιόδου (μήλο, πορτοκάλι, αχλάδι).

Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι, πέρα από τη μεγαλύτερη παρουσία ζάχαρης, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και η απίθανη γεύση και η δροσερή γεύση, που τα κάνει πραγματικό πειρασμό για όλους. Στο πλαίσιο ενός διαιτολογίου που ακολουθεί τόσο τις συστάσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη όσο και τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, τα φρούτα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή, καθώς συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού, στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, αλλά και στην καλή λειτουργία του γαστρενετρικού συστήματος.

Καρπούζι:

Είναι το φρούτο που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι. Δίνει 21-34 θερμίδες/100 γρ., 5,3 υδατάνθρακες και 94 γρ. νερό, αλλά ελάχιστες φυτικές ίνες και έχει γλυκαιμικό δείκτη= 74.

Δροσερό και πλούσιο σε νερό είναι ένα ευχάριστο φρούτο που δροσίζει και αποτελεί ένα ευχάριστο «υποκατάστατο γλυκού». Αποτελεί μια καλή πηγή λυκοπένιου. Είναι σημαντικό όμως, να μη μας ξεγελάει με την ελαφριά του γεύση, αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική τόσο για τα ζάχαρα όσο και για το βάρος μας. Είναι σημαντικό να περιοριζόμαστε σε ένα ισοδύναμο = 380 γρ. και να το καταναλώνουμε μαζί με το φαγητό, παρά μόνο του.

Ροδάκινα:

Φρούτο σαρκώδες με μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που δίνει 37 θερμίδες/100 γρ., 9,1 γρ. υδατάνθρακες και 86,2 γρ. νερό, 1,4 γρ. φυτικές ίνες και γλυκαιμικό δείκτη στα 74, που όπως και με όλα τα γλυκά μεταβάλλεται με την ωρίμανση. Ένα ισοδύναμο αναλογεί σε ένα μικρό ροδάκινο των 110 γραμμαρίων.

Πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C) αλλά και ιχνοστοιχεία.

Πεπόνι:

Αποδίδει 21 θερμίδες/100 γρ., πέντε γρ. υδατάνθρακες και 94,2 γρ. νερό, 0,9 γρ. φυτικές ίνες, ενώ ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι περίπου 93 (ποικιλία cantaloupe).

Φρούτο γλυκό και σαρκώδες, που επίσης χαρακτηρίζει το καλοκαίρι με τη γεύση του. Συνδυάζεται από πολλούς με αλλαντικό ή με τυρί, το οποίο κάνει πιο ομαλή την απορρόφηση των σακχάρων του και δίνει μέτρια ποσότητα φυτικών ινών. Για πολλά άτομα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, ενώ θέλει μεγάλη προσοχή από τα διαβητικά άτομα.

Βερίκοκα:

Δίνει 28 θερμίδες/100 γρ., 6,7 γρ. υδατάνθρακες και 86.6 γρ. νερό, 2,1 γρ. φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στα 34 (ειδικά τα λίγο υπόξινα). Είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο και ρετινόλη-βιταμίνη Α. Το χνούδι στη φλούδα του είναι για πολλούς αιτία δυσανεξίας και για αυτό το αποφεύγουν. Ένα ισοδύναμο αναλογεί σε δύο μεγάλα ή τέσσερα μικρά των 150 γραμμαρίων.

Πολύ καλό σε ωμή αλλά και ξερή μορφή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Κεράσια:

Δίνουν 47 θερμίδες/100 γρ., 11,9 γρ. υδατάνθρακες και 81,5 γρ. νερό, 1,7 γρ. φυτικές ίνες και πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στα 22. Ισοδύναμο ενός φρούτου είναι τα 12 κεράσια των 85 γραμμαριών και για αυτό θέλει προσοχή η συνολική ποσότητα κατανάλωσής τους, αφού εύκολα ξεπερνούμε το όριο, οπότε και παίρνουμε πολλές θερμίδες αλλά και ζάχαρα. Είναι μέτρια σε ασβέστιο και κάλιο.

Σύκα:

Δίνουν 41 θερμίδες/100 γρ., 9,5 γρ. υδατάνθρακες και 84,6 γρ. νερό, 2,5 γρ. φυτικές ίνες και γλυκαιμικό δείκτη στα 61 (τα ξερά 60 γρ.). Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου. Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται. Αν καταναλώσουμε μικρή ποσότητα (ένα μέτριο τεμάχιο) και δεν υπερβάλλουμε στο πόσα θα φάμε, δεν υπάρχει ιδαίτερο πρόβλημα με την επίδρασή τους στο ζάχαρο.

Νεκταρίνια:

Δίνουν 50 θερμίδες/100 γρ., 12,4 γρ. υδατάνθρακες και 80,2 γρ. νερό, 2,5 γρ. φυτικές ίνες και γλυκαιμικό δείκτη στα 43, ενώ ένα ισοδύναμο αντιστοιχεί σε ένα μέτριο με 140 γραμμάρια. Το κύριο διατροφικό στοιχείο που δίνει είναι οι φυτικές ίνες, οπότε είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ αποτελεί σχετικά ανώδυνη επιλογή για τα άτομα με διαβήτη (αρκεί αν μην καταναλώνουμε τα πολύ ώριμα).

Σταφύλια:

Δίνουν 63 θερμίδες/100 γρ., 16,1 γρ. υδατάνθρακες και 79,3 γρ. νερό, 0,9 γρ. φυτικές ίνες και γλυκαιμικό δείκτη στα 46, αλλά με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο. Φρούτο που έχει ωραία γεύση και φανατικούς οπαδούς το καλοκαίρι.

Θέλει προσοχή η ποσότητα, αφού ισοδύναμο φρούτου είναι 17 ρόγες, που αντιστοιχούν σε 85 γραμμάρια! Χρησιμοποιούνται πολύ και στη μαγειρική π.χ. με κρέας (ιδιαίτερα χοιρινό), δίνοντας ωραία γλυκόξινη γεύση.

Φράουλες:

Δίνουν 26 θερμίδες/100 γρ., 6,2 γρ. υδατάνθρακες και 88,9 γρ. νερό, 2,5 γρ. φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στα 40 (άλλωστε είναι από τα λίγα φρούτα στα οποία πολλοί προσθέτουν έξτρα ζάχαρη ή υποκατάστατο). Ένα ισοδύναμο αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι. Σε μικρά κομμάτια μέσα σε ζελέ χωρίς ζάχαρη αποτελούν ένα πολύ απλό και δροσιστικό «γλυκό» χωρίς επιβαρυντικά σάκχαρα. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν όπως συμβαίνει και με τα σύκα, πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και για αυτό δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα διαιτολόγιά τους. Δίνουν ωραία μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, ενώ χρησιμοποιούνται συχνά και σε γλυκά και παγωτά.

Μούσμουλα:

Δίνουν 42 θερμίδες/100 γρ., 10,6 γρ. υδατάνθρακες και 74,5 γρ. νερό, 10,2 γρ. φυτικές ίνες. Είναι πολύ πλούσια σε ίνες και άρα από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα, ενώ η μέτρια προς υψηλή περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες τα καθιστά μια επιλογή για τα άτομα με διαβήτη, αρκεί να μην είναι πολύ ώριμα.

Είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Ιδιαίτερη γεύση που δεν το κάνει και το πιο δημοφιλές φρούτο.


Τεύχος 27 σελίδα 48 Πατήστε εδώ

Related Post