Ποιοι είμαστε

Η Πανελλήνια Ένωση Διαβήτη (ΠΕΔ) είναι η πρώτη Ένωση Διαβήτη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1979 από τον Γιώργο Φραγκουλάκη με τη βοήθεια και συμπαράσταση του αείμνηστου καθηγητή Σωτήριου Ράπτη. Παραθέτουμε σχετικό άρθρο του περιοδικού της ΕΛΟΔΙ για τη δική σας πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την ιστορία της ΠΕΔ. Από την ίδρυση του ΕΚΕΔΙ, η ΠΕΔ ήταν μόνιμο μέλος του 9μελούς διοικητικού συμβουλίου, μέχρι και την κατάργησή του.

Η προσπάθεια για ενημέρωση σε ότι αφορά στον Διαβήτη αρχικά ήταν δύσκολη. Σήμερα όμως, μετά από 50 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΔ, η πληροφόρηση είναι αρκετή, σε σημείο που πολλές φορές να γίνεται και παρα-πληροφόρηση. Στόχος λοιπόν της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και των συλλόγων που την απαρτίζουν, είναι η έγκυρη ενημέρωση των ατόμων με Διαβήτη.

Σε αυτή την προσπάθεια έρχεται να συμβάλλει και η ΠΕΔ με τη σειρά της. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε εύκολα όλα τα Νοσοκομεία με Ιατρεία Διαβήτη και τα επανδρωμένα Κέντρα Διαβήτη, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε δωρεάν. Επίσης, συμπεριλαμβάνει άρθρα και συνεντεύξεις καταξιωμένων επιστημόνων που αφορούν στον Σακχαρώδη Διαβήτη και σε συναφή νοσήματα από το περιοδικό “Σακχαρώδης Διαβήτης Φροντίδα για Όλους”, που εκδίδεται από την Ομοσπονδία μας.

Μη ξεχνάτε ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.elodi.org θα βρείτε όλα τα σωματεία-συλλόγους της ΕΛΟΔΙ και πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με εκδηλώσεις, webinars, ενημερωτικά προγράμματα, δικαιώματα των ατόμων με Διαβήτη, και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του περιοδικού “Σακχαρώδης Διαβήτης Φροντίδα για Όλους” σε ηλεκτρονική μορφή.

Η σκέψη μας για την δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας ήταν να υπάρχει η δυνατότητα (με ένα κλικ) να βρίσκεις αυτό που θέλεις τεκμηριωμένα από υπεύθυνη και έγκυρη πηγή για όλα τα θέματα που απασχολούν, προβληματίζουν και αφορούν στη Διαβητική Κοινότητα.

Η σωστή ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας μας θα σας δώσει τη δυνατότητα να προσέξετε και να γνωρίσετε καλά τον εαυτό σας, καθώς ο οργανισμός κάθε ανθρώπου συμπεριφέρεται διαφορετικά. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας και τους επαγγελματίες υγείας που θα σας παρέχουν την κατάλληλη θεραπεία για την ρύθμιση του Διαβήτη σας εξατομικευμένα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ

Δημήτρης Συκιώτης

 

Στοιχεία του Σωματείου (ΠΕΔ)
Πανελλήνια Ένωση Διαβήτη (ΠΕΔ)
Αγ. Ιωάννου 73 ΤΚ 15342


Πανελλήνια Ένωση Διαβητικών

Η Πανελλήνια Ένωση Διαβητικών “Π.Ε.Δ.” είναι το πρώτο σωματείο που δημιουργήθηκε στην χώρα μας το έτος 1979.

(του Αναστάσιου Μεριανού, από το περιοδικό ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ)

Είναι η πρώτη φορά που διαβητικοί και συγγενείς διαβητικών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν σε μεγάλο βαθμό της άγνοιας της κοινωνίας σχετικά με το διαβήτη αλλά και την αντιμετώπιση δυσεπίλυτων προβλημάτων τόσο από άποψη νομοθετικού περιεχομένου όσο και στο επίπεδο της αντιμετώπισης της ενημέρωσης και της πρόσληψης του διαβήτη από την πολιτεία, αποφάσισαν να συνασπιστούν για να διεκδικήσουν την ισότιμη μεταχείριση τους από την κοινωνία και την πολιτεία.

Δυστυχώς όπως συμβαίνει με όλα τα νοσήματα ή μη διαβητικοί λόγω άγνοιας αντιμετώπιζαν τους διαβητικούς περίπου ως χολερικούς, οι οποίοι “κολλούσαν” το διαβήτη.

Ξεκίνησε σαν μία ιδέα διαβητικών ατόμων και συγγενών διαβητικών οι οποίοι βιώνοντας το πρόβλημα διαβήτης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση ενός σωματείου με σκοπό τη δημιουργία και παροχή ευκαιριών σε όλους τους Έλληνες διαβητικούς μέλη του σωματείου για:

α. την ανάπτυξη και σύσφιξη των μεταξύ τους φιλικών και κοινωνικών σχέσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων αλληλεγγύης, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

β. για την ενημέρωση των μελών σε κάθε τι που έχει σχέση με τη νόσο του διαβήτη ή πληροφόρηση γύρω από τα συμπτώματα της νόσου, την εξέλιξη της, τη θεραπεία και τη συμπεριφορά της εν γένει.

γ. την παρακολούθηση και υποβοήθηση της επιστήμης όσον αφορά την έρευνα, την πρόληψη και την θεραπεία της νόσου και τη συνεργασία με την ιατρική, παρά-ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα για την βελτίωση των συνθηκών θεραπείας.

δ. την ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων των ελλήνων διαβητικών με διαβητικούς άλλων χωρών καθώς και την συνυεργασία με οργανώσεις ή σωματεία διαβητικών του εξωτερικού.

ε. την διαπίστωση, μελέτη και παρακολούθηση των αναγκών των μελών, την προβολή τους ενώπιον των αρχών και κάθε άλλου φορέα που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Έτσι με την κίνησή τους αυτή, η Π.Ε.Δ. υπήρξε η απαρχή για να βγουν από την αφάνεια οι διαβητικοί, να γίνουν γνωστά τα προβλήματά τους, να ενημερωθούν πρώτα οι ίδιοι για τον διαβήτη αλλά και να γνωρίσει το ευρύ κοινό για τη νόσο.

Στα πρώτα χρόνια της δράσης του ο σύλλογος ανέπτυξε πολλές δραστηριότητες όπως είναι τα ενημερωτικά σεμινάρια με όλους τους αξιολογότατους Έλληνες επιστήμονες ιατρούς καθώς και με επιστήμονες από την αλλοδαπή, κοινωνικές εκδηλώσεις, παρεμβάσεις στο υπουργείο υγείας και τους άλλους φορείς της πολιτείας, έγινε μέλος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας διαβητικών, συμμετείχε σε εκδηλώσεις και σεμινάρια στο εξωτερικό, παρακολουθούσε και μετέφερε στα μέλη του όλες τις εξελίξεις στην έρευνα, αντιμετώπιση και πρόληψη του διαβήτη κλπ.

Αξίζει να σημειωθούν δύο στοιχεία της δράσης του συλλόγου και των εκπροσώπων του. Πρώτον, η παρέμβαση στην Πολιτεία για τη χορήγηση της ινσουλίνης από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεύτερον η διάθεση του αείμνηστου Γιώργου Φραγκουλάκη, Προέδρου της Π.Ε.Δ. – επί των ημερών του οποίου η δράση του σωματείου υπήρξε πλουσιότατη και καθοριστική για την προώθηση θεμάτων που απασχολούσαν τους διαβητικούς – για τη δοκιμή στον άνθρωπο της βιο-συνθετικής ινσουλίνης.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ιδέα αυτών των ανθρώπων και η σύστασή του σωματείου αυτού αποτέλεσε την φλόγα που μεταλαμπαδεύτηκε και σε άλλους ανθρώπους και επιστήμονες της Ιατρικής οι οποίοι διακατέχονται από τις ίδιες ευαισθησίες και έγινε το εύναυσμα για την μετέπειτα δημιουργία και άλλων συλλόγων οι οποίοι προσέφεραν τα μάλλα στην ενημέρωση για τον διαβήτη.


Χαιρετισμός Προέδρου ΕΕΕΠ κ. Ν. Τεντολούρη

Προς
Πρόεδρο ΠΕΔ

Αγαπητέ κ. Συκιώτη

Η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ) στηρίζει την αξιόλογη προσπάθεια της ΠΕΔ για ενημέρωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Η ενημέρωση που προσφέρεται από το website της ΠΕΔ είναι έγκυρη και επιστημονικά
τεκμηριωμένη.
Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη θα βρουν πληροφορίες για τα Διαβητολογικά Ιατρεία και Κέντρα που υπάρχουν, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια αυτή.

Ν. Τεντολούρης
Καθηγητής Παθολογίας
Πρόεδρος της ΕΕΕΠ