Νέα θεραπεία για το διαβήτη τύπου 1

Τι είναι η ονυχομυκητίαση Ονυχομυκητίαση ορίζεται ως η μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών. Προσβάλλει κυρίως τα νύχια των ποδιών, ενώ παρουσιάζεται ως η πιο συχνή πάθηση των νυχιών γενικότερα. Η συχνότητα της πάθησης ανέρχεται στο 6-10% του ενήλικου πληθυσμού του δυτικού κόσμου. Οι ένοχοι μύκητες για τη μόλυνση αυτή, είναι κυρίως τα δερματόφυτα, όπως ο Trichophyton Rubrum και ο Trichophyton Interdigitale. Το γένος Candida albicans θα εμφανιστεί σπανιότερα και ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Τύποι ονυχομυκητίασης

1.Περιφερική ονυχομυκητίαση, η οποία προσβάλλει το ελεύθερο άκρο του νυχιού (φωτογραφία 1).

2. Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση, η οποία προσβάλλει μόνο την επιφάνεια της ονυχαίας πλάκας.

3. Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση, η οποία προσβάλλει το εγγύς άκρο (τη βάση) του νυχιού (φωτογραφία 2).

4. Ολική ονυχομυκητίαση, η οποία προσβάλλει το νύχι σε όλο το μήκος και πάχος του (φωτογραφία 3).

Αίτια

Η ανάπτυξη της ονυχομυκητίασης ευνοείται από συνθήκες παρατεταμένης υγρασίας, όπως και από επανειλημμένους τραυματισμούς. Η αύξηση της επίπτωσης των ονυχομυκητιάσεων τα τελευταία 50 χρόνια οφείλεται στη συστηματική χρήση κλειστών υποδημάτων για πολλές ώρες, η οποία προάγει τις προαναφερθείσες συνθήκες.

Επίσης, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή ή φλεβική δυσλειτουργία και λοιπές ανοσολογικές διαταραχές έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να αναπτύξουν την πάθηση αυτή συγκριτικά με τον υγιή πληθυσμό.

Συμπτώματα – διάγνωση

Η ονυχομυκητίαση δεν προκαλεί συμπτώματα πόνου, εκτός αν η λοίμωξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Τα νύχια που έχουν μολυνθεί από μύκητα, θα εμφανίσουν μια έντονη κίτρινη ή καφέ δυσχρωμία. Παράλληλα αυξάνονται σε πάχος, γίνονται εύθρυπτα και δύσοσμα. Η διάγνωση μπορεί να γίνει βάσει της κλινικής εικόνας του νυχιού.

Για την αποτελεσματικότερη όμως διαφορική διάγνωση (όπως ψωρίαση ή τραύμα) η πιο διαδεδομένη μέθοδος παραμένει η καλλιέργεια, παρόλο που το ποσοστό ψευδώς αρνητικών καλλιεργειών φθάνει το 30%. Κρίσιμη προϋπόθεση για την αξιοπιστία της καλλιέργειας αποτελεί η λήψη υλικού όσο το δυνατόν πιο κοντά στο όριο της προσβεβλημένης περιοχής.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης εξαρτάται από τον τύπο της πάθησης. Η εγγύς υπονύχια και η ολική ονυχομυκητίαση απαιτούν συστηματικά χορηγούμενα φάρμακα (φάρμακα από το στόμα – ιτρακοναζόλη και τερμπιναφίνη), ενώ οι άλλοι δύο τύποι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και με τοπικά χρησιμοποιούμενα φάρμακα (αμορολφίνη 5%, μια φορά την εβδομάδα, κυκλοπυροξίνη 8%, μια φορά την ημέρα). Είναι σημαντικό, αφετηρία της τοπικής θεραπείας να αποτελεί η απομάκρυνση του προσβεβλημένου τμήματος του νυχιού από κάποιον ειδικό.

Βεβαίως η συγχορήγηση της συστηματικής με την τοπική θεραπεία θα αυξήσει στις περισσότερες περιπτώσεις θεαματικά τα ποσοστά αντιμετώπισης του μύκητα. Παρά τη νέα γενιά αντιμυκητιασικών φαρμάκων που διατίθενται σήμερα για τη θεραπεία της, η ονυχομυκητίαση εξακολουθεί να είναι ένα χρόνιο νόσημα με τάση για υποτροπή, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών (20-30%) η θεραπεία αποτυγχάνει. Έτσι, η απόφαση για θεραπεία θα πρέπει να παίρνεται κατόπιν πλήρους κατανόησης του κόστους της, των παραγόντων κινδύνου αλλά και της υψηλής πιθανότητας υποτροπής.


Τεύχος 17 σελίδα 40 Πατήστε εδώ

Related Post